Gândul | Informaţii esenţiale despre noile corvete care vor intra în flota Forţelor Navale Române

Ministrul Apărării Naţionale a anunţat că cele patru corvete multifuncţionale care vor intra în dotarea Forţelor Navale Române vor fi furnizate de către asocierea dintre compania franceză Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa. Potrivit ministrului Gabriel Leş, prima navă va intra în serviciu peste trei ani, iar toate cele patru corvete ar trebui să fie livrate în şapte ani.

2019 afișări
Imaginea articolului Gândul | Informaţii esenţiale despre noile corvete care vor intra în flota Forţelor Navale Române

Gândul | Informaţii esenţiale despre noile corvete care vor intra în flota Forţelor Navale Române

Corvetele sunt nave de luptă rapide şi cu mobilitate mare, mai mici decât fregatele, dar mai mari decât vedetele şi navele de patrulare folosite, de obicei, de paza de coastă.  

Corvetele pe care le va deţine România vor fi unele din clasa Gowind, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei Naval Group. Aceste nave (sau unele bazate pe design-ul lor) sunt folosite sau comandate de alte trei ţări: Egiptul (operează deja trei unităţi), Emiratele Arabe Unite (a comandat două) şi Malaezia (construieşte şase unităţi bazate pe acest model), scrie Gândul.

Corvetele Gowind pot lupta împotriva altor nave de suprafaţă, împotriva submarinelor şi a aeronavelor. Acestea sunt disponibile în două versiuni: Gowind 1000 (1.000 de tone) şi Gowind 2500 (2.500 de tone). România va opera, cel mai probabil, a doua variantă.

Gowind 2500 este o corvetă rapidă, gândită pentru misiuni de supraveghere, patrulare şi escortă. Mai mult, nava poate fi folosită pentru poliţie împotriva traficului ilegal de bunuri şi în misiuni anti-piraterie. Corveta poate găzdui un elicopter şi mai multe drone.

 În versiunea standard, corveta Gowind 2500 este înarmată cu: un tun principal de 76 mm, două tunuri de 20 de mm, 16 rachete sol-aer, 8 rachete anti-navă şi două lansatoare triple de torpile. La acestea se adaugă capabilităţi pentru război electronic şi contramăsuri.  

Nava are o lungime de 102 metri şi poate atinge o viteză maximă de 46 Km/h.

Programul în valoare de 1,6 miliarde de euro (1,85 miliarde de dolari) acoperă achiziţionarea a patru corvete, precum şi modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria şi Regele Ferdinand.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici