Video Gândurile lui Cristoiu: Secţia de investigare a magistraţilor ar putea fi chiar un ciomag

Ion Cristoiu avertizează asupra unor scopuri ascunse ale OUG 7/2019 privind activitatea Secţiei de investigare a magistraţilor. Jurnalistul a afirmat la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” că această secţie controlează Justiţia, suspectând-o chiar că ar face parte din prima linie a unui stat paralel.

5429 afișări

“Da, poate să fie în prima linie. Pentru că această secţie controlează justiţia. În perioada anterioară, dar şi în istoria postdecembristă şi a României, justiţia a fost folosită întotdeauna şi ca un instrument de răfuială politică. (…) justiţia, şi sub forma judecătorului, este folosită de răfuieli politico, zic eu, mafiote sau politice. În cazul de faţă aveam DNA. Venea DNA şi te scotea din joc în sensul că te convoca la DNA ca politician, da? Dar, de data aceasta, această secţie, este cea care controlează magistraţii”, a afirmat Ion Cristoiu.

Mai mult, el a subliniat că, prin controlul magistraţilor din rândul cărora fac parte procurorii militari, sunt controlate, de fapt, serviciile secrete.

“Dar, prin magistraţi se înţelege în primul rând procurorii militari. Care procurori militari anchetează SRI-ul, serviciile. Deci, poţi într-un fel, dacă ai instituţia asta în mână, să controlezi, prin intermediul procurorilor militari, serviciile”, a spus Ion Cristoiu.

În aceste condiţii, nu dă nicio şansă de câştig protestelor magistraţilor, secţia de investigare acţionând practic ca un ciomag. “Dacă aceasta este intenţia aceste ordonanţe, de a proteja şi de a întări secţia, nu au nicio şansă. Nu au nicio şansă dacă interesul este ăsta. O să spuneţi, dar de ce nu a apelat Dragnea la amnistie? Păi, pentru amnistie ce făcea? Îl aducea în prim-planul public pe Năstase…Pe când acum repet, eu nu ştiu dacă e aşa, dar trebuie să fiu suspicios, trebuie să fim toţi prudenţi, s-ar putea ca această instituţie să fie chiar ciomag”, a susţinut Ion Cristoiu.

Jurnalistul a explicat că indirect se creează o presiune asupra magistraţilor, iar în cazul unor dosare grele, în care sunt implicaţi lideri importanţi, vor analiza serios dacă vor să-şi creeze probleme.

“Ea poate să creeze o formă de presiune asupra magistraţilor, indirectă, încât magistraţii când ajung în faţa unui proces al unui lider PSD… se gândesc de două ori: <Păi, dar de ce să am eu probleme? Să mă aresteze ăia, să mă cheme pe acolo…mai degrabă îl dau că nu mă costă nimic>, nu-i aşa? . Adică, între a te chema ăia prin anchete la secţie, care nu dă socoteală nimănui, şi a închide ochii la un proces al lui Dragnea, e aşa de dificil? Dacă închizi ochii nu-ţi spune nimic….”, a afirmat Ion Cristoiu.

Jurnalistul a avertizat că lipsa unui control asupra secţiei de investigare a magistraţilor permite comiterea unor abuzuri ceea ce face din ea o instituţie periculoasă.

“Este o instituţie foarte primejdioasă, cel puţin ca potenţial. Poate că nu asta urmăresc ei, dar noi trebuie să fim atenţi când se creează asemenea instituţii care scapă controlului. Eu nu ştiu de ce nu este controlată instituţia asta! Că, teoretic, secţia de la DNA era controlată de şefa DNA. Este foarte important acest lucru. În orice democraţie autentică trebuie să găseşti întotdeauna, să nu laşi nicio instituţie, niciun om, niciun partid să zburde. Trebuie tot timpul, ca în America, să fie sub control. Adică, să se gândească înainte de a face ceva, magistraţul, ăsta de la secţia asta, ofiţerul de la SRI, dacă încalcă legea i se întâmplă ceva. În momentul în care el ştie că nu i se întâmplă…poate să comită abuzuri (…) Poate că nu comite, dar eu trebuie să fiu suspicios faţă de ea”, a conchis Ion Cristoiu.

Mai multe parchete şi judecătorii din ţară, dar şi din Capitală şi-au suspendat activitatea în semn de protest faţă de ordonanţa de urgenţă pe legile justiţiei, adoptată de Guvern fără consultarea magistraţilor. Reprezentanţii societăţii civile din CSM le-au solicitat joi magistraţilor din parchete şi judecătorii, care au anunţat suspendarea activităţii, să renunţe la proteste, precizând că abordarea conform căreia se vor trata cauzele urgente reprezintă o restricţionare a accesului la justiţie.

Emisiunea “Gândurile lui Ion Cristoiu” va fi difuzată duminică, 3.03.2019, de la ora 17:00 pe MEDIAFAX şi Gândul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici