Video Gândurile lui Cristoiu: Vizita Papei Francisc nu e o vizită istorică, e o vizită de rutină

Ion Cristoiu afirmă că vizita Papei Francisc în România nu se se compară ca importanţă cu vizita predecesorului său, Papa Ioan Paul al II-lea, de acum 20 de ani. Jurnalistul a afirmat la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” că vizita Papei Francisc este una de rutină.

6293 afișări

Ion Cristoiu a explicat motivele pentru care vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, din 1999, a fost, într-adevăr, una istorică.

„În primul rând, nu e o vizită istorică. Adevărata vizită istorică a fost cea din 1999 din mai multe motive. În primul rând era o vizită, un efort al catolicilor, prin care Papa de atunci să întindă o mână ortodoxiei şi a fost într-adrevăr un eveniment uriaş planetar şi istoric deoarece România, ţară ortodoxă, sigur nu atât de inverşunat ortodoxă ca Rusia, era aleasă ca teritoriu de vizită şi era şi o vizită la invitaţia Patriarhului, deci a fost o vizită religioasă. Prima semnificaţie. A doua, în 1999, România nu era încă membră UE, sigur că învinsese CDR, adică era considerate pentru această provincie din Est, un mare eveniment. A venit cineva, în sfârşit în România. Faţă de momentul anterior, Papa Francisc e un călător a fost şi în Liban, şi în Guatemala, după părerea mea, nu este o vizită istorică, cel puţin pentru români”, a susţinut jurnalistul.

În opinia sa, românii nu ar fi aşa de entuziasmaţi de această vizită, şi care, având loc la invitaţia preşedintelui Iohannis, nu l-ar ajuta pe şeful statului să puncteze politic.

„Eu nu aş interpreta că românii dau, în afară de semnificaţia mondenă, să zicem, aşa mediatică, de o chestiune deosebită. Am auzit şi poveşti că îl ajută pe Klaus Iohannis. Nu-l ajută la nimic”, a spus Ion Cristoiu.

Jurnalistul consideră că marea lovitură a vizitei Suveranului Pontif este imaginea Papei Francisc călătorind cu un Logan, spre deosebire de preşedintele Iohannis care a optat pentru un Mercedes.

„Asta a fost cea mai mare lovitură, am văzut că şi până presa prezidenţială a remarcat asta. I-a dat o lecţie extraordinară. (…) Contează foarte mult imaginea în lumea modernă, dar până la urmă publicul te simte dacă eşti natural sau nu. În această postură, Papa e natural, că el e un tip natural. El a ales Loganul nu pentru că vrea să pară sărac. L-a ales că aşa e stilul lui. E un comunist ca şi mine. E un democrat, un om până la urmă normal. Se adresează deznădăjduiţilor, iar ălălalt este el. Lui îi place Mercedesul, blindata. (…) E clar. Ăla cu Loganul arată un om care este indiferent la plăcerile pământeşti şi cel cu Mercedesul îl arată pe Iohannis despre care am spus mereu că îi plac chestiile astea ale puterii, protocoale, avioane, lovituri de stat, mercedesuri”, a conchis Ion Cristoiu.

Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul „Să mergem împreună”.

Suveranul Pontif a cerut să fie transportat cu o Dacia Logan.Singurul lucru care arăta că maşina nu duce un om de rând era tocmai numărul, SCV 1, ceea ce înseamnă „Status Civitatis Vaticanae”(Statul Cetăţii Vatican). Nu este prima dată când Papa merge cu un Logan. În urmă cu trei ani, într-o vizită în Armenia, Suveranul Pontif a ales acelaşi tip de autoturism. În timpul vizitei Papei în România, preşedintele Klaus Iohannis a fost preluat de la aeroport şi dus la Palatul Cotroceni cu o maşină marca Mercedes Clasa S.

Emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” va fi difuzată duminică, 2 iunie 2019, de la ora 17:00, pe MEDIAFAX şi Gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici