Georgiana Iorgulescu, Centrul pentru Resurse Juridice: „Dacă în 2022, România nu-şi cunoaşte valorile cele mai mari din domeniul juridic, putem stinge lumina”

  • „Nu sunt mulţi jurişti în România care sunt top valori”
  • „Din CCR pleacă 2 jurişti străluciţi, pe civil şi pe penal. Nu ştiu dacă Pivniceru sau Morar au ascultat de vreo comandă politică, mă îndoiesc”
  • „Dacă pui un yes man sau pe cineva slab, te descalifici. În CCR contează doar cât de bun eşti”
  • „Cu cât sunt mai multe dosare la CCR, cu atât starea democraţiei este mai mică”
  • „M-am îngrozit ce a descoperit Valeriu Nicolae când a scanat Parlamentul României cu privire la şcoli”
  • „Frumuseţea e că au votat după 6 ani ordonanţa Prună iar apoi au atacat-o la CCR”
  • „Dacă vreţi să interceptaţi, faceţi-vă ceva la lumină”
  • „Să o spunem foarte răspicat: acest status quo pe interceptări a fost acceptat de Justiţie”
  • „Unele instanţe din ţările europene unde sunt fugiţi inculpaţii refuză extrădările”
  • „Pe mine mă interesează recuperarea prejudiciilor”
950 afișări
Imaginea articolului Georgiana Iorgulescu, Centrul pentru Resurse Juridice: „Dacă în 2022, România nu-şi cunoaşte valorile cele mai mari din domeniul juridic, putem stinge lumina”

Georgiana Iorgulescu, Centrul pentru Resurse Juridice

„Calitativ, CCR actual a funcţionat mai bine. Deciziile CCR trebuie să fie convingătoare juridic. Cu cât sunt mai multe dosare la CCR, cu atât starea democraţiei este mai mică. CCR s-ar fi băgat mai puţin dacă nu era sesizată atât de mult. La CCR au fost enorm de multe conflicte juridice de natură constituţională. Autorităţile statului nu şi-au ştiut rolul constituţional. Este grav când nu îţi ştii mandatul constituţional ca şef de instituţie. Într-o ţară normală nu orice se adoptă în Parlament se atacă la Curte, trebuie discernământ. Legiferarea în România este din ce în ce mai slabă. Este vorba de câtă şcoală mai ştim şi mai facem în România. Dacă nu ştim, nu trebuie să ne băgăm pe funcţii publice de răspundere. M-am îngrozit ce a descoperit Valeriu Nicolae când a scanat Parlamentul României cu privire la şcoli. Din CCR pleacă 2 jurişti străluciţi, pe civil şi pe penal. Nu ştiu dacă Pivniceru sau Morar au ascultat de vreo comandă politică, mă îndoiesc. Cu cât ştii mai multă carte, ai nişte hotărâri care vor sta în picioare şi peste 10 ani. Cu cât nu ştii suficientă carte, vom avea hotărâri pe care nici ei nu le vor înţelege. Scrie în Constituţie că în CCR trebuie să fie oameni extrem de bine pregătiţi profesional. Dacă în 2022, România nu-şi cunoaşte valorile cele mai mari din domeniul juridic, putem stinge lumina. Nu sunt mulţi jurişti în România care sunt top valori. Dacă numeşti un om care ştie carte nu va face lucruri ruşinoase”, a declarat Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului pentru Resurse Juridice din România, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

„Totul depinde de buna credinţă a partidului. Dacă pui un yes man sau pe cineva slab, te descalifici. Dacă numeşti magistraţi, nu înseamnă neapărat că sunt şi buni. În CCR, contează doar cât de bun eşti. Sunt şi judecători, avocaţi şi profesori extraordinar de buni, dar nu sunt legaţi de partide. În CCR sunt toate materiile, sunt drepturile şi libertăţile, trebuie să ştii CEDO, CJUE, limbi străine. Nici persoană care are o suspiciune e bine să nu intre pe funcţii înalte. Ne pronunţăm cu mare voioşie ca naţiune pe lucruri pe care nu le ştim”, spune aceasta referindu-se la nominalizările pentru 3 posturi de judecător CCR care trebuie făcute de către Preşedinţie, Camera Deputaţilor şi Senat până la sfârşitul lunii pentru instanţa constituţională.

„Frumuseţea e că au votat ordonanţa iar apoi au atacat-o la CCR. Centrul de interceptări al SRI se bucură de legalitate doar dacă se ocupă exclusiv de siguranţă naţională. Dacă vreţi să interceptaţi, faceţi-vă ceva la lumină. Oricâtă carte ai ştii, acolo e un adevăr juridic imbatabil şi decizii ale CEDO, va fi foarte greu de schimbat. Toţi judecătorii din penal de la ÎCCJ ştiu asta. Inclusiv judecătorii care dau mandate pe siguranţă naţională. Interceptările în România n-ar trebui să fie monopolul unei unităţi militare, trebuie să fie într-o instituţie autonomă, civilă. Pentru SRI e mai sănătos ca fiecare să aibă determinat exact spaţiul în care poate să lucreze. Trebuie să vezi ce-ţi face bine, ţie ca SRI şi României. Să o spunem foarte răspicat: acest status quo pe interceptări a fost acceptat de justiţie”, afirmă Georgiana Iorgulescu, vorbind de declararea ca neconstituţională a celebrei „Ordonanţe Prună” şi a legii de aprobare a ordonanţei.

„Ce lucruri grave s-au petrecut de intri în viaţa privată a unei peroane pe siguranţă naţională şi prelungeşti mandatele? Problema este câte prelungiri s-au dat. Dacă persoana e atât de periculoasă pentru siguranţa naţională, se regăseşte totul într-un dosar penal? Cu siguranţă n-avem 3000 de terorişti în România”, a declarat Iorgulescu vorbind de lipsa filtrului de control al ÎCCJ pe mandatele de securitate naţională.

„SRI n-are nicio treabă să monitorizeze inculpaţii. Poliţia poate supraveghea doar legal. Unele instanţe din ţările europene unde sunt fugiţi inculpaţii refuză extrădările. Unii au fost privaţi de dreptul la un proces echitabil. Pe mine mă interesează recuperarea prejudiciilor. Dar recuperarea prejudiciilor este o încrengătură între Parchet şi Fisc”, a spus Georgiana Iorgulescu, directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice din România, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, referindu-se la fuga inculpaţilor celebri din România.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici