Gheorghe Nichita, patru ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă / Fostul primar al Iaşiului: Mi se pare injustă decizia de astăzi, sunt un fel de victimă captivă

Gheorghe Nichita, fost primar al municipiului Iaşi, a fost condamnat, luni, de Tribunalul Bucureşti, la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, având şi interdicţia de a fi ales într-o funcţie publică. Decizia nu este definitivă.

4785 afișări
Imaginea articolului Gheorghe Nichita, patru ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă /  Fostul primar al Iaşiului: Mi se pare injustă decizia de astăzi, sunt un fel de victimă captivă

Gheorghe Nichita, patru ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă

"Condamnă pe inculpatul Nichita Gheorghe la pedeapsa principală de 4 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia de primar) pe o perioada de 3 ani după executarea pedepsei principale", se arată în decizia instanţei.

În aceeaşi cauză a fost condamnat şi omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu la opt luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă.

Gheorghe Nichita: Mi se pare injustă decizia de astăzi, sunt un fel de victimă captivă

Gheorghe Nichita, fost primar al municipiului Iaşi, condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, declară că decizia i se pare incorectă. ”Eu pledez în continuare nevinovat”, spune fostul edil.

”Eu pledez în continuare nevinovat şi mi se pare injustă decizia de astăzi. Eu astăzi sunt cel mai pedepsit, pentru că cei trei au colaborat foarte bine cu DNA. Sunt un fel de victimă captivă, pot să spun. Facem apel, sunt convins că şi DNA face apel, că şi ei sunt nemulţumiţi, bănuiesc. În România, lucrurile s-au schimbat total. Susţin complet nevinovăţia, gândiţi-vă că am stat închis, au încercat să facă toate presiunile asupra mea, am povestit cât am putut până acum, o să discut cu avocaţii ce voi putea povesti de aici încolo, că am ce povesti”, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, fostul primar al municipiului Iaşi.

La rândul său, Ionel Nechita, avocatul lui Gheorghe Nichita, a declarat că merge mai departe optimist.

”Mergem mai departe la Curtea de Apel Bucureşti, încrezători, plini de optimism, să demonstrăm netemeinicia acuzaţiilor. (...) Problema este strict în triunghiul celor trei, Mardarasevici, Urdăreanu, Tănăsescu, ei şi-au recunoscut faptele, e problema lor, dar nu faptele în legătură cu mine. Mardarasevici a fost cel care s-a dus la Urdăreanu şi a spus «băi, ştii că m-a minţit, am aflat că trebuie 10 % la contract». Ei trei, acolo au jonglat, Nichita pe departe, fiind în alte sfere, în alte galaxii. Deocamdată, nu putem povesti prea mult, întrucât nu ştim motivarea instanţei. Am fost singurii care am mers pe procedura dreptului comun, ceilalţi trei inculpaţi au mers pe procedura abreviată, recunoscându-şi faptele lor şi doar unul din cei trei, Mardarasevici, a făcut trimitere la situaţia lui Nichita. Problema este că probele pe care noi le-am solicitat şi care au fost încuviinţate şi administrate de către prima instanţă au arătat o cu totul altă situaţie de fapt, în ceea ce-l priveşte pe Nichita, deci nu confirma ceea ce era prezent în rechizitoriu. Acum vom vedea ce a reţinut instanţa şi de ce nu a făcut trimitere la probele pe care nemijlocit le-a administrat şi cum probează probabil aceeaşi situaţie care a preluat-o din rechizitoriu, vom vedea în funcţie de motivare”, a declarat avocatul.

Gheorghe Nichita este acuzat că a primit 10 la sută dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI şi unei alte firme, precum şi reduceri la un hotel de lux din Bucureşti, dar şi cazare în China.

În urma cercetărilor, a rezultat că, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului "Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi”, care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iaşi, a pretins şi primit de la ceilalţi inculpaţi mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI - IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii, susţin procurorii DNA.

Totalul sumelor şi al beneficiilor primite drept mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei, arată procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici