Ginerele fostului senator Măgureanu şi Octavian Grecu, zis Butoane, deferiţi justiţiei

Ginerele fostului senator Cezar Măgureanu, Adrian Găzdac, şi Octavian Grecu, zis Butoane, alături de alte 105 persaoane, au fost trimişi în judecată pentru o fraudă de 168 de milioane de dolari, informează DIICOT.

283 afișări
Imaginea articolului Ginerele fostului senator Măgureanu şi Octavian Grecu, zis Butoane, deferiţi justiţiei

Ginerele fostului senator Măgureanu şi Octavian Grecu, zis Butoane, deferiţi justiţiei (Imagine:Shutterstock)

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr total de 107 persoane, respectiv 53 de inculpaţi, parte dintre aceştia în stare de arest preventiv şi 54 de persoane juridice, urmare a destructurării unui grup infracţional organizat acţionând transfrontalier, specializat în săvârşirea de infracţiuni de macrocriminalitate economico-financiară.

Membrii grupării au obţinut importante beneficii financiare, prin derularea unor operaţiuni de import sau achiziţii / livrări intracomunitare de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a operaţiunilor realizate şi /sau înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii rambursării ilegale de TVA şi eludării plăţii taxelor datorate bugetului de stat, potrivit DIICOT.

În mod concret, activitatea infracţională a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr derulate prin intermediul următoarelor firme sau grupuri de firme: SC LEMARCO SA Bucureşti – reprezentată de inculpatul Tudor Constantin; SC DUCTIL ROM SA Bucureşti – reprezentată de inculpatul Sorin Stuparu; SC NOVICIO FOOD & BEVERAGE SRL Ilfov - reprezentată de inculpatul SAIKALY NICOLE; SC VEGA TRADE COMODITIES SRL Giurgiu – reprezentată de inculpaţii Adrian şi Raluca Găzdac.

Activitatea infracţională a inculpaţilor a fost sprijinită, în diferite modalităţi, de către şase inculpaţi, având funcţii de conducere în cadrul structurii centrale şi structurilor teritoriale ale ANAF, printre care Nicuşor Drăgan - director general adjunct, Dan Stroe - director achiziţii şi Nadia Păcală - comisar.

De asemenea, membrii grupării care acţionau pe raza judeţului Giurgiu, au fost sprijiniţi de către inculpatul Octavian Grecu, zis Butoane.

La activitatea infracţională desfăşurată de către inculpaţii Sorin Adrian şi Raluca Livia Găzdac a contribuit şi inculpatul Cezar-Mircea Măgureanu, fost senator în Parlamentul României.

În această modalitate, în perioada 2010 – 2012, inculpaţii au cauzat bugetului de stat un prejudiciu in cuantum de 168 milioane de dolari, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Procurorii DIICOT au dispus măsuri asiguratorii asupra bunurilor inculpaţilor, până la concurenţa valorii prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională.

Cei 107 acuzaţi vor fi judecaţi, de către Tribunalul Bucureşti, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici