Gorj: Nouă arestări în cazul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de două milioane de euro

Nouă persoane au fost arestate, în noaptea de joi spre vineri, de Tribunalul Gorj, în urma percheziţiilor care au avut loc miercuri la palatul lui Ninel Potârcă din cartierul Meteor din Târgu Jiu, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ două milioane de euro.

683 afișări
Imaginea articolului Gorj: Nouă arestări în cazul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de două milioane de euro

Gorj: Nouă arestări în cazul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de două milioane de euro (Imagine: Shutterstock)

Magistraţii Tribunalului Gorj au emis mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele a nouă persoane, în urma percheziţiilor de miercuri din cartierul Meteor din Târgu Jiu.

Unul dintre suspecţi a primit mandat de arestare în lipsă, fiind căutat în prezent de poliţişti.

Celelalte opt persoane care au fost arestate sunt Doru Mihai, Istrate Petre Mihai, Biriţă Priboi, Biriţă Ilarie, Istrate Mihai, Maria Mihai, Ion Lăţa şi Ioan Mihai.

Cei nouă sunt acuzaţi de evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat. Procurorii DIICOT susţin că, prin intermediul firmelor pe care aceştia le aveau pentru afaceri cu fier vechi, au folosit facturi false pentru a încasa ilegal rambursări de TVA, suspecţii neachitând impozitele şi taxele către bugetul de stat.

Cele nouă persoane fac parte dintr-un lot de 13 suspecţi pe care procurorii DIICOT i-au reţinut în urma unor descinderilor de miercuri din judeţele Gorj, Hunedoara şi Mehedinţi. Cele mai multe percheziţii au avut loc în cartierul Meteor din Târgu Jiu.

Decizia Tribunalului Gorj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Pe parcursul judecării propunerii de arestare preventivă, care a durat mai mult de opt ore, peste o sută de persoane, rude ale suspecţilor, s-au strâns în faţa Tribunalului Gorj, fără să fie înregistrate incidente, poliţişti şi jandarmi asigurând ordinea în zonă.

Un număr de 27 de percheziţii au avut loc, miercuri, în judeţele Gorj (24), Hunedoara (2) şi Mehedinţi (1), la locuinţele unor persoane suspectate de comiterea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, dar şi la sediile unor societăţi comerciale, prejudiciul în acest caz fiind estimat la aproximativ 2.000.000 de euro.

La Târgu Jiu, percheziţiile au avut loc în cartierul Meteor, la palatul fostului candidat la Preşedinţie Constantin Ninel Potârcă. În acest caz era vizat şi fratele lui Ninel Potârcă, Toma Potârcă.

În urma percheziţiilor au fost indisponibilizate autoturisme de lux şi au fost confiscate mai multe kilograme de aur, folosite de suspecţi drept gaj pentru diferite împrumuturi luate în numele firmelor lor.

Joi, Ninel Potârcă, cercetat în mai multe dosare penale pentru evaziune fiscală şi condamnat la închisoare într-unul dintre ele, a fost reţinut într-un nou caz de evaziune fiscală prin tranzacţii cu fier vechi.

Curtea de Apel Craiova a majorat, în urmă cu o săptămână, la şase ani de închisoare cu executare pedeapsa pentru fostul candidat la Preşedinţia României Constantin Ninel Potârcă într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de DNA, decizia nefiind însă definitivă.

În acelaşi dosar este judecat şi fratele acestuia, Toma Potârcă, pentru acesta magistraţii stabilind pedeapsă de cinci ani, faţă de doi ani şi jumătate, cât decisese iniţial Tribunalul Gorj.

De asemenea, Curtea de Apel Craiova a stabilit ca inculpaţii să suporte împreună cu firmele lor prejudiciul creat la bugetul de stat prin neplata taxelor şi impozitelor.

Magistraţii au dispus, de asemenea, menţinerea sechestrului asigurător pe proprietăţile din Târgu Jiu ale fraţilor Constantin Ninel şi Toma Potârcă, respectiv un teren de peste 1.600 de metri pătraţi şi un palat cu o suprafaţă de 918 metri pătraţi, cu o valoare impozabilă de peste trei milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici