Grave nereguli la Spitalul Judeţean Craiova. Un deputat susţine că au fost descoperite bacterii rezistente: „E o bombă biologică”

Deputatul Emanuel Ungureanu susţine că, potrivit unor rapoarte ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, care au fost ascunse opiniei publice, în secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova au fost descoperite bacterii rezistente. Ungureanu spune că secţia este o „bombă biologică”.

1333 afișări
Imaginea articolului Grave nereguli la Spitalul Judeţean Craiova. Un deputat susţine că au fost descoperite bacterii rezistente: „E o bombă biologică”

Situaţie terifiantă la un spital din România. Un deputat susţine că au fost descoperite bacterii rezistente: „E o bombă biologică”

UPDATE Reacţia Spitalului Judeţean din Craiova, după gunoaiele filmate de un deputat: „Se fac lucrări de reabilitare”

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova a anunţat, luni, printr-un comunicat, că deşeurile filmate de deputatul Emanuel Ungureanu sunt depozitate temporar în curtea instituţiei şi că acestea au rezultat în timpul lucrărilor de reabilitare a unităţii medicale.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova susţine că instituţia se află într-un proces de reabilitare şi modernizare, iar deşeurile depozitate în curtea unităţii au rezultat în urma acestor lucrări.


Parlamentarul Emanuel Ungureanu a postat pe pagina sa de Facebook mai multe filme realizate luni dimineaţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. În acestea se pot vedea mormane de gunoaie şi mizerie în băile de la Unitatea de Primiri Urgenţe.

Într-un film, se vede cum două infirmiere merg zeci de metri, cu două pubele cu deşeuri, pe holurile de la parterul spitalului, printre bolnavi, aparţinători şi alţi angajaţi ai instituţiei medicale, şi traversează inclusiv Secţia de Dializă pentru a ajunge afară.

Despre Secţia ATI, Emanuel Ungureanu spune că este „o bombă biologică” şi acuză autorităţile că au ascuns rapoartele întocmite de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.

„Am venit la Craiova cu o misiune foarte clară: să atrag atenţia oltenilor că secţia ATI este o bombă biologică. Sunt două rapoarte ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, care au fost ascunse opiniei publice până astăzi, care demonstrează fără putinţă de tăgadă că Secţia ATI este infectată cu bacterii multi-rezistente şi acest lucru a fost ascuns până astăzi”, a declarat deputatul Emanuel Ungureanu.

Acesta a făcut public şi un rezumat al unui raport întocmit de Ministerul Sănătăţii în urma unor controale din 2018 şi din martie 2019.

„În procesul-verbal întocmit în data de 9.11.2018, au fost aduse la cunoştinţa medicului şef secţie clinică ATI, rezultatele la un număr de 21 de hemoculturi recoltate în luna octombrie 2018, 9 nedezvoltate, 6 suprainfectate şi 6 pozitive cu germeni patogeni, respectiv Enteroccocus faecalis, Klebsiella, Escherichia Coli, Staphilococus haemolyticus, Acinetobacter baumani. Totodată în acest proces-verbal sunt prezentate rezultatele controlului microbiologic în secţie din data de 02.11.2018, acestea relevând o contaminare a mediului din secţie cu un număr de germeni peste limita admisă, prezenţa de Staphylococcus aureus şi bacterii gram-negativ în probele de salubritate recoltate de la nivelul unor saloane precum şi de la nivelul oficiului alimentar, probe de sterilitate neconforme recoltate din materialul steril, probe neconforme din apa sterilă cu prezenţa de bacil Piocianic, probe neconforme din lichidul barbotor, cu identificarea de bacil Piocianic, prezenţa de germeni hemolitici în aeromicrofloră”, se arată în raportul făcut public de parlamentar.

Potrivit aceluiaşi raport, nici instrumentarul nu era dezinfectat corespunzător.

„Instrumentarul termosensibil (barbotoare, aspiratoare, lame de laringoscop) nu era supus operaţiunilor de dezinfecţie de nivel înalt în spaţiu autorizat, ci în saloane, existând riscul de contaminare microbiologică în cadrul secţiei. Acest instrumentar, după dezinfecţia de nivel înalt, este depozitat necorespunzător, în pungi sau truse, numite de urgenţă, care conţin şi alte materiale: feşe, medicamente, mâner laringoscop etc”, se mai arată în raport.

Potrivit acestuia, spitalul, dar şi personalul responsabil din Secţia ATI au fost amendaţi de către Direcţia de Sănătate Publică cu 42.300 de lei.

Probleme au fost descoperite, potrivit raportului prezentat de Emanuel Ungureanu, şi în Secţia Pediatrie, unde copiii erau trataţi printre muncitori şi materiale de construcţii.

„În secţiile clinice Pediatrie I şi II se efectuau simultan atât lucrări de reabilitare cât şi activitate medicală. Având în vedere gravitatea situaţiei, echipa de control a dispus la momentul respectiv, prelevarea de probe de sanitaţie (aero-micro-flora şi suprafeţe) în vederea determinării încărcăturii microbiene. S-a impus (în timpul controlului) conducerii SCJU Craiova sistarea lucrărilor de reabilitare şi relocarea pacienţilor în spaţii conforme din punct de vedere igienico-sanitar”, se mai arată în raportul Ministerului Sănătăţii, prezentat de deputatul Emanuel Ungureanu.

Taguri:
spital,
raport,
ati

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici