Greenpeace a întrerupt Conferinţa Central-Europeană privind Energia, cerând soluţii reale

  • Activiştii Greenpeace au întrerupt discuţia privind securitatea energetică în cadrul Conferinţei Central-Europene privind Energia de la Bratislava şi au cerut soluţii reale la criza energetică.
  • Activiştii au afişat în mod paşnic mesajul „Gaz = Criză Energetică”.
478 afișări
Imaginea articolului Greenpeace a întrerupt Conferinţa Central-Europeană privind Energia, cerând soluţii reale

La eveniment au fost activiştii Greenpeace din Slovacia, Polonia, Croaţia, Austria şi Ungaria, care au întrerupt Conferinţa Central-Europeană privind Energia prin două acţiuni paşnice. În timpul unei discuţii despre securitatea energetică, aceştia au afişat în mod paşnic bannere în faţa ministrului slovac al economiei, afirmând că gazele fosile alimentează criza energetică. În afara sălii de conferinţă, activiştii au desfăşurat un banner de 20 de metri lungime şi 5 metri lăţime pentru a reaminti tuturor că securitatea energetică reală poate fi obţinută doar prin intermediul energiilor regenerabile.

Greenpeace a transmis un mesaj clar tuturor factorilor de decizie din Europa Centrală: petrolul, gazele şi cărbunele expun ţările şi oamenii la preţuri volatile şi la o aprovizionare nesigură cu energie.

În plus, dependenţa de combustibilii fosili şi arderea acestora continuă să agraveze criza climatică. Potrivit activiştilor, numai prin tranziţia către un nou sistem energetic bazat pe surse regenerabile şi eficienţă energetică vom garanta o securitate energetică reală, facturi la energie accesibile şi o climă sigură.

„În timp ce oamenii obişnuiţi se luptă în prezent să îşi plătească facturile de energie şi mulţi trebuie să aleagă între a se încălzi sau a mânca, companiile producătoare de combustibili fosili fac profituri uriaşe. Cerem guvernelor să taxeze aceste companii şi să cheltuiască aceşti bani pentru a-i ajuta pe oameni să supravieţuiască iernii. Avem nevoie ca decidenţii să abordeze cauza principală a actualei crize energetice: să reducem dependenţa noastră de gazele scumpe, nesigure şi dăunătoare pentru climă până în 2035 şi să instituim un nou sistem energetic bazat pe surse regenerabile. În acest fel, am putea produce la nivel local energie şi căldură curate şi sigure pentru toţi şi am putea garanta o climă sigură", a declarat Eszter Mátyás, coordonatoarea campaniei privind gazele fosile din cadrul Greenpeace CEE (Europa Centrală şi de Est).

Potrivit Greenpeace, europenii se bazează în continuare pe gaz pentru a-şi încălzi locuinţele şi, în prezent, au dificultăţi în a-şi plăti facturile de energie din cauza imprevizibilităţii pieţei energetice bazate pe combustibili fosili. Între decembrie 2020 şi decembrie 2021, preţurile de consum ale energiei în zona euro pentru electricitate, gaz şi alţi combustibili au crescut cu 25%. Preţul gazelor fosile rămâne de aproximativ patru ori mai mare decât la începutul anului 2021.

Pentru ca UE să contribuie la îndeplinirea obiectivului global privind clima convenit la Paris, gazele trebuie să fie eliminate treptat până în 2035, spune organizaţia.

„Actuala criză energetică globală oferă un moment istoric de cotitură spre un viitor mai curat şi mai sigur. Ca un prim pas, ar trebui să ne propunem să ne debarasăm de gazul rusesc fără importuri suplimentare de gaz, iar acest lucru este posibil în numai patru ani. În plus, trebuie evitate toate soluţiile false la criza energetică, cum ar fi sprijinirea investiţiilor suplimentare în GNL pentru a înlocui gazul rusesc. Cu investiţii masive în eficienţa energetică şi în sursele de energie regenerabilă, tranziţia către un nou sistem energetic, prietenos cu clima, ar putea fi garantată, asigurând securitatea energetică pentru toţi, cu preţuri accesibile”, arată Greenpeace.

„Există un singur vinovat al actualei crize energetice care face ravagii în vieţile a mii de gospodării de pe întreg continentul european - dependenţa noastră de gazele fosile. În loc să se concentreze pe schimbarea furnizorilor săi, guvernele trebuie să sprijine soluţii care să prevină sărăcia energetică, să asigure securitatea energetică şi să abordeze criza climatică. Avem nevoie de investiţii cu adevărat masive în renovarea locuinţelor şi în sursele de energie regenerabilă, precum şi de suficient sprijin financiar pentru populaţie, astfel încât toată lumea să şi le poată permite. Nu există altă cale de ieşire din această criză”, a adăugat Katarína Juríková, directorul Greenpeace Slovacia.

Organizaţia de mediu cere tuturor factorilor de decizie din regiune să ajute gospodăriile vulnerabile, să elimine treptat gazul până în 2035 şi să investească în surse regenerabile şi în eficienţă energetică pentru a pune capăt sărăciei energetice, pentru a garanta o climă sigură şi a asigura o securitate energetică reală pentru toţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici