Grefierii discută, marţi, cu premierul Ludovic Orban despre abrogarea pensiei de serviciu

Grefierii se vor întâlni, marţi, la Palatul Victoria, cu premierul Ludovic Orban, discuţiile urmând să se axeze pe iminenta abrogare a legii care prevede pensiile de serviciu, dar şi alte aspecte legate de salarizarea acestei categorii profesionale.

1594 afișări
Imaginea articolului Grefierii discută, marţi, cu premierul Ludovic Orban despre abrogarea pensiei de serviciu

Grefierii discută, marţi, cu premierul Ludovic Orban

Marţi dimineaţa, premierul Ludovic Orban va avea o discuţie cu reprezentanţii sindicatelor naţionale ale grefierilor. Întâlnirea are loc cu câteva ore înainte de a fi dezbătut în plenul Parlamentului proiectul de a abrogare a prevederilor care reglementează dreptul la pensia de seriviciu a grefierilor. Preşedintele Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare, Cătălin Trăistaru, a declarat, pentru MEDIAFAX, că la întrevederea cu premierul urmează a fi discutate două subiecte. Primul ţine de dreptul la pesia de serviciu pentru grefieri, iar cel de-al doilea subiect vizează sistemul de salarizare.

„Mâine (marţi - n.red.) la ora 9.30 noi suntem convocaţi de premier la Palatul Victoriei şi o să mergem la întâlnire şi în funcţie de ce se va discuta la Palat cu premierul, noi ne vom strânge la Adunarea Generală să decidem ce alte forme de protest vom face pentru că noi avem revendicări şi de natură salarială. Noi nu ne-am dorit să ajungem la premier pentru pensia de serviciu, dar aşa s-au mişcat lucrurile în parlament, s-au grăbit s-o pună pe ordinea de zi în şedinţa extraordinară a plenului şi acum pe noi ne-au pus în situaţia de a ieşi pentru asta, dar avem şi revendicări de natură salarială”, declară reprezentantul sindicatului.

Grefierii spun că vor bloca activitatea instanţelor şi a parchetelor dacă deputaţii vor vota marţi amendamentele privind abrogarea pensiilor de serviciu. Aceştia vor cere premierului de a păstra dreptul la pensia de serviciu a grefierilor pe motiv că „nu mai au ce tăia”, pensia grefierilor fiind dublu condiţionată de legislaţie şi ies la pensie la 60 de ani.

„Dacă se votează, noi vom merge şi vom propune în cadrul Adunării Generale blocarea activităţii. Noi în direcţia asta mergem. Acesta este şi mesajul pe care l-am transmis către premier, inclusiv prin scrisoarea deschisă trimisă, prin memorii şi aceasta vom susţine şi mâine. La noi problema este mult mai simplă, în sensul că dreptul nostru la pensie deja a fost tăiat la maxim şi nu prea mai au ce să ne mai taie. La început era necondiţionat de limita de vârstă şi condiţionat doar de o vechime în sistem de 25 de ani. Şi se calcula 80 la sută din ultimele 12 venituri brute. În anul 2010, Boc şi Băsescu au venit şi l-au tăiat. A fost reintrodus dreptul la pensie abia în 2015, când l-au dublu condiţionat: pe lângă vechimea de 25 de ani în sistem în specialitate, ne-au impus şi condiţia de 60 de ani. Deci noi practic nu fraudăm cum spun ei legea pensiilor naţionale, ieşim cu doi sau trei ani mai devreme, nu ieşim la 45 de ani. Şi totodată, în 2017 au mai venit printr-o ordonanţă de urgenţă şi ne-au schimbat şi modul de calcul, în sensul că este venitul pe ultimele 12 luni net, dar nu mai mult de ultimul net în plată. Deci, prin urmare ei se contrazic în declaraţii vor să nu fie mai mare decât net-ul în plată, păi noi deja avem net-ul în plată. Nu mai au ce să ne mai taie”, spune Cătălin Trăistaru.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare spune că grefierii vor discuta cu Orban şi despre inechităţile din sistemul de salarizare a grefierilor.

„Noi avem salarizări diferite între persoane care au acelaşi grad de rodaţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. Mai pe scurt un grefier de la Timişoara şi un grefier de la Constanţa, care sunt angajaţi simultam în sistem, au diferenţe salariale care merg şi până la o mie şi ceva de lei din punct de vedere al încadrării şi din punct de vedere al sporurilor. Pentru că, rămâne la latitudinea anagajatorilor, iar angajatorii au aplicat legea după ureche şi sunt salarizări diferite, deşi la 31 decembrie 2017 le uniformizasem. Pe de altă parte, în momentul când a elaborat PSD-ul legea, noi, neavând această uniformizare făcută, pentru că legea a intrat în vigoare la jumătatea lui 2017, ne-au calculat greşit un coeficient de ierarhizare. Fiind salariile greşit calculate, pe măsură ce ne-au recunoscut că au fost greşit calculate când ne-au făcut în cadrarea pe lege, practic noi deja aveam atins nivelul de salarizare pentru anul 2022, ceea ce înseamnă că este salariu plafonat şi vechimea nu mai operează. Toată lumea, indiferent că are cinci ani sau zece ani, toţi colegii au acelaşi salariu în ţară. Deci, colegii cu 31 de ani (n.r. de activitate) sunt plătiţi la acelaşi nivel salarial ca cei care ies mâine de la SNG şi este o problemă foarte gravă”, a declarat Cătălin Trăistaru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici