Greşeli în manualul de Geografie pentru clasa a VI-a. Asociaţia Părinţilor: Este inadmisibil/ USR: Viorica Dăncilă să plătească din buzunarul propriu manualele de geografie cu erori

Mai multe greşeli au fost depistate în noul manual de Geografie pentru elevii din clasa a VI-, iar Editura Didactică spune că le va corecta, însă doar în manualele digitale, exprimându-şi încrederea că acestea “nu sunt recurente”. Asociaţia Părinţilor condamnă erorile şi le consideră “inadmisible". Uniunea Salvaţi România solicită ca Liviu Pop, Valentin Popa şi Viorica Dăncilă să plătească din buzunarul propriu tipărirea celor 1,6 milioane de manuale de geografie de clasa a VI-a care conţin grave erori.

1153 afișări
Imaginea articolului Greşeli în manualul de Geografie pentru clasa a VI-a. Asociaţia Părinţilor: Este inadmisibil/ USR: Viorica Dăncilă să plătească din buzunarul propriu manualele de geografie cu erori

Greşeli în manualul de Geografie pentru clasa a VI-a. Asociaţia Părinţilor: Este inadmisibil

Noul manual de Geografie pentru elevii din clasa a VI-a, aprobat în iunie 2018 de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Editura Ministerului Educaţiei Naţionale, conţine mai multe greşeli.

De exemplu, pe una dintre hărţile de la pagina 50, Turnu Măgurele este poziţionat în locul Drobetei-Turnu Severin, iar în loc de Marea Roşie este scris Marea Moartă. De asemenea, Insula Ascension este greşit scrisă “Asuncion”.

Editura Ministerului Educaţiei a anunţat că va corecta manualele, însă în variantă digitală.

“Spre deosebire de anii anteriori, când Ministerul Educaţiei Naţionale nu avea drept de erată asupra manualelor pe care le achiziţiona, acum orice poate fi corectat. Tocmai de aceea, în prima parte a săptămânii viitoare va apărea varianta digitală corectată, incluzând şi atenţionări cu privire la formatul letric. În acest an, există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, iar conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale, precum şi cea a Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi cea a Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică S.A. îşi exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Editurii Didactice.

De asemenea, instituţia mai precizează că manuscrisul manualului a fost clasat pe locul I, cu un punctaj de 91,25 dintr-un maxim de 100, iar autorii acestuia au însoţit echipa României la Olimpiada Internaţională de Geografie din Canada. “Acest manuscris a primit aviz ştiinţific favorabil din partea unui reprezentant al mediului universitar specializat în Geografie. Singura observaţie negativă a acestui evaluator era aceea că «gradul de dificultate a noţiunilor cuprinse în text este pe alocuri prea ridicat». În rest, din raportul de evaluare se poate constata că „materialul grafic şi cartografic este corect din punct de vedere ştiinţific, prezentarea conţinuturilor este realizată unitar şi coerent, activităţile de învăţare sunt diverse, bine alese, favorizând utilizarea metodelor didactice activ-participative. În ceea ce priveşte autorii, trebuie precizat faptul că doi dintre aceştia au însoţit echipa României la Olimpiada Internaţională de Geografie din Canada, unde au participat peste 160 de elevi din peste 43 de ţări, iar lotul olimpic român s-a clasat pe locul I la naţiuni”, se mai arată în sursa citată.

De cealaltă parte, reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor susţin că greşelile din manual sunt inadmisibile.

“Este o greşeală impardonabilă pentru că, pe lângă faptul ca acei care au elaborat acest manuscris nu au avut cunoştinţele necesare, mă refer şi la acei care i-au evaluat, adică comisia de evaluare din cadrul Ministerului. Este impardonabil, este inadmisibil din punctul meu de vedere. Pe manualul digital se poate corecta, acolo nu este nicio problemă, dar manualul în format fizic rămâne, din păcate. Sunt editate de mai mult de o lună şi nu cred că vor fi schimbate decât după un ciclu de folosinţă. (...) Din punctul meu de vedere, trebuie să răspundă nu cel care le-a elaborat, că acel poate greşi, dar acei care au verificat şi sunt în comisie ar trebui sancţionaţi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei Părinţilor din România, Iulian Cristache.


USR: Viorica Dăncilă să plătească din buzunarul propriu manualele de geografie cu erori

”Guvernul Dăncilă – Dragnea a ales să raporteze că manualele şcolare sunt gata la timp, indiferent de calitatea acestora şi de efectele nocive pentru viitorul educaţiei din România. Liviu Pop, preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat, ministrul Educaţiei Valentin Popa şi Viorica Dăncilă, cel mai incult premier al României post-decembriste, sunt principalii responsabili pentru greşelile grosolane din manualul de Geografie pentru clasa a VI-a. Trebuie să-şi dea demisia din funcţiile pe care le ocupă şi să plătească din buzunarul propriu tipărirea celor 1,6 milioane de exemplare”, transmite senatorul USR Mihai Goţiu, membru în Comisia pentru Învăţământ, cercetare, tineret şi sport din Senatul României, potrivit unui comunicat de presă al USR.

În manualul de geografie pentru clasa a VI-a sunt greşeli de tipul plasării pe hartă a oraşului Turnu Măgurele în locul oraşului Drobeta - Turnu Severin, Marea Moartă a ajuns în locul Mării Roşii, Insula Ascension a devenit Asuncion, iar Tasmania a fost botezată Vanuatu.

“Erorile reprezintă imaginea grotescă a iresponsabilităţii şi incompetenţei guvernării PSD-ALDE. Şi o dovadă în plus că gafele unui premier care confundă Podgoriţa cu Pristina ori Câmpul lui Horea de la Alba Iulia cu Câmpia Libertăţii de la Blaj nu sunt întâmplătoare, la fel cum nu sunt întâmplătoare toate agramatismele ministrului Educaţiei. Promovarea imposturii a devenit politică de stat, consfinţită oficial în această vară, când acelaşi Guvern l-a propus pe fostul ministru al Sănătăţii Mircea Beuran, primul caz notoriu de plagiat dovedit, în conducerea unui consiliu (CNATDCU) care se ocupă de analizarea plagiatelor!”, a mai precizat Mihai Goţiu.

USR a atenţionat în repetate rânduri că procedura de elaborare a manualelor pentru anul şcolar 2018/2019 este ilegală şi că va afecta calitatea acestora.

”Partidele din opoziţie au contestat la CCR şi au obţinut anularea legilor Editurii Unice şi a Manualului Unic, dar acest lucru nu a împiedicat Guvernul PSD şi ALDE să continue procedura abuzivă de elaborare a manualelor. De asemenea, USR a solicitat, la începutul anului, o anchetă a Corpului de Control al primului-ministru legată de modul de elaborare a manualelor, dar Viorica Dăncilă a refuzat aceste lucru. Iresponsabilitatea cu care Guvernul Dăncilă a tratat problema manualelor şcolare şi rezultatul al acestui mod de rezolvare a problemei, demonstrează, o dată în plus, că singura preocupare reală a Coaliţiei PSD – ALDE este de a-şi proteja liderii cu probleme penale, nu viitorul cetăţenilor români şi al României, care depinde într-o măsură esenţială de calitatea educaţiei”, se mai arată în comunicatul USR.

Mai multe greşeli au fost depistate în noul manual de Geografie pentru elevii din clasa a VI-, iar Editura Didactică spune că le va corecta, însă doar în manualele digitale, exprimându-şi încrederea că acestea “nu sunt recurente”. Asociaţia Părinţilor condamnă erorile şi le consideră “inadmisible".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici