Greva de la metrou continuă şi miercuri

Metroul nu va circula nici miercuri, între 4.00 şi 16.00, după ce marţi seara, la finalul primei zile de grevă generală, sindicatele de la metrou şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) nu au reuşit să ajungă la o înţelegere care să dezamorseze conflictul de muncă.

58 afișări
Imaginea articolului Greva de la metrou continuă şi miercuri

Negocierile între sindicaliştii de la metrou şi MTI au eşuat, greva continuă şi miercuri (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

La finalul a mai bine de trei ore de negocieri, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că pretenţiile salariaţilor de la metrou nu pot fi satisfăcute date fiind constrângerile bugetare.

"Am încercat o serie de soluţii, de calcule (...) Pretenţiile sunt de natură să nu poată fi satisfăcute", a spus Berceanu la finalul negocierilor cu sindicaliştii de la metrou.

În replică la cele spuse de Berceanu, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ioan Rădoi, a spus că ministrul este cel care menţine greva de la metrou, acuzându-l de presiuni pe secretarul de stat Gheorghe Popa, fost lider de sindicat la calea ferată, care "a încercat să încurce şi mai mult lucrurile".

"În concluzie, vom continua greva şi mâine (miercuri - n.r.)", a precizat Rădoi.

Pentru a sprijini acuzaţiile aduse reprezentanţilor Ministerului Transporturilor, Rădoi a declarat că le-a propus acestora încheierea unui contract colectiv de muncă până la sfârşitul anului, în baza bugetului de venituri şi cheluieli al Metrorex pe 2009.

"La un moment dat, am pornit de la ideea să acceptăm o creştere de trei-patru procente a fondului de salarii şi transformarea unor prime", a spus Rădoi, care a fost completat imediat de unul din cei circa 20 de membri ai delegaţiei ce l-a însoţit, spunând: "Niciodată nu am fost mai înţelegători".

Rădoi a precizat că programul de grevă pentru miercuri va fi acelaşi ca şi marţi, trenurile urmând să nu circule între orele 4.00 şi 16.00.

Liderul sindical a refuzat să spună dacă a fost sau nu contactat de şeful său pe linie de partid, Marian Vanghelie, atât Rădoi, cât şi cei din delegaţie solicitând vehement ca discuţia să nu fie politizată.

"Nu amestecaţi politica în această problemă", a cerut Rădoi, fiind susţinut în solicitarea sa de restul delegaţiei.

Liderul PSD Bucureşti Marian Vanghelie a negat, într-un interviu pentru Gândul, orice legătură a social-democraţilor cu greva de la metrou, spunând că îl caută de dimineaţă pe liderul sindical Ion Rădoi pentru a-i cere să întrerupă protestul, dar nu-l prinde la telefon. Întrebat în legătură cu acuzaţiile conform cărora PSD ar fi în spatele grevei de la metrou, Vanghelie a răspuns: "Nici vorbă, ce legătură să aibă PSD?".

Tribunalul Bucureşti decide miercuri legalitatea protestului

Angajaţii de la Metrorex au intrat, marţi, în grevă generală, pe termen nelimitat, cerând o majorare salarială de 20% şi încheierea unui nou contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi a expirat la 1 noiembrie.

Greva a nemulţumit călătorii, care au luat cu asalt autobuzele, tramvaiele, troleibuzele şi taximetrele, mulţi dintre bucureşteni alegând să meargă pe jos. Circulaţia la metrou a fost reluată abia la ora 16.00.

Legalitatea grevei generale a salariaţilor de la metrou va fi luată, miercuri, în discuţie de Tribunalul Bucureşti.

Directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a solicitat Tribunalului Capitalei să se pronunţe asupra legalităţii grevei de la metrou. Udrişte a susţinut că greva ar putea fi declarată nelegală, deoarece "lipseşte bugetul pe 2010 al regiei, nu se cunoaşte fondul de salarii pe 2010".

Potrivit legii, dacă instanţa declară, miercuri, greva drept ilegală, angajaţii metroului sunt obligaţi să-şi reia activitatea fără a mai avea loc negocieri şi, implict, fără a mai obţine majorării salariale.

Totodată, Curtea de Apel Bucureşti a fost sesizată cu o cerere de suspendare a grevei de la metrou, instanţa stabilind pentru joi termenul de judecată, la Secţia a VII-a.

Sindicaliştii de la metrou spun că dacă hotărârea Curţii de Apel Bucureşti nu le va fi favorabilă, vor relua protestele, cel mai probabil în ianuarie.

Potrivit secretarului general al Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Florin Crişu, Curtea de Apel Bucureşti poate supenda greva pentru 30 de zile, acest lucru însemnând că sindicaliştii pot relua protestul după 17 decembrie.

În ultimii ani, sindicaliştii de la metrou au ameninţat de mai multe ori cu greva, dar în multe situaţii au reuşit să ajungă la un acord cu administraţia şi să evite oprirea lucrului.

Ultima grevă de avertisment a avut loc în 20 februarie 2007, sindicaliştii anulând atunci greva generală, după ce au acceptat o creştere salarială în sumă fixă, în funcţie de bugetul regiei. Ministrul Transporturilor în acea vreme era tot Radu Berceanu.

Cele mai multe dintre grevele USLM au fost contestate în justiţie de administraţia Metrorex, care a cerut despăgubiri din partea sindicatelor pentru pagubele produse. O singură grevă generală a fost declarată legală, respectiv cea din mai 1999.

Angajaţi de la metrou au asigurat întotdeauna, pe durata grevei, doar o treime din activitatea normală, grevele începând mereu la ora 4.00, pentru ca metroul să îşi reia circulaţia la ora 16.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici