Grevă în subteran. UPDATE: Protestul minerilor de la Paroşeni şi Uricani a încetat, după ce 140 de ortaci s-au blocat în mină

Minerii de la exploatările Paroşeni şi Uricani au renunţat, marţi după-amiază, la acţiunea de protest începută luni seară, după ce le-au fost alimentate cardurile de salarii şi au primit promisiuni că în decembrie şi ianuarie nu vor fi probleme cu plata drepturilor,transmite corespondentul MEDIAFAX.

647 afișări
Imaginea articolului Grevă în subteran. UPDATE: Protestul minerilor de la Paroşeni şi Uricani a încetat, după ce 140 de ortaci s-au blocat în mină

Grevă în subteran. 140 de mineri de la minele Paroşeni şi Uricani s-au blocat

UPDATE 15:22

Preşedintele Sindicatului Huila, Domokos Laszlo, a fost cel care a coborât în subteranul minei Paroşeni, marţi la prânz, pentru a le prezenta minerilor convenţia semnată de conducerile administrative ale Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului şi Complexului Energetic Hunedoara.

”Minerii de la Paroşeni şi Uricani au renunţat la acţiunea de protest şi au ieşit din subteran. Am semnat o convenţie prin care se angajează conducerile celor două societăţi că vor face toate demersurile necesare astfel încât cărbunele livrat în decembrie şi ianuarie să fie facturat şi achitat la timp pentru a putea fi asigurat fluxul necesar pentru achitarea drepturilor salariale”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Domokos Laszlo, preşedintele Sindicatului Huila din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului.

Angajaţii SNÎMVJ şi-au primit, marţi, avansul, drept salarial în posesia căruia trebuiau să intre încă de pe 30 noiembrie, după ce la nivelul autorităţilor s-au făcut demersurile necesare pentru plata în avans a subvenţiei pe luna octombrie. Ajutorul de stat care se acordă minelor de huilă incluse pe programul de închidere ar fi trebuit să ajungă în conturile SNÎMVJ numai în cursul zilei de miercuri.

Ştirea iniţială 

Minerii din schimbul III de la minele Uricani şi Paroşeni sunt cei care au început acţiunea de protest, refuzând să iasă de la locurile de muncă, nemulţumiţi de faptul că avansul lor a întârziat o săptămână şi nu există garanţia că în perioada următoare îşi vor primi drepturile salariale la timp.

”Am fost în sala de pontaj la mina Uricani şi minerii au spus că se vor solidariza cu colegii lor din schimbul al III-lea, care nu vor ieşi la suprafaţă. Acelaşi lucru se întâmplă şi la mina Paroşeni, unde schimbul III a intrat cu greu în subteran, însă minerii au anunţat că nu vor ieşi la suprafaţă până când nu vor avea garanţia că nu vor fi probleme cu banii în lunile decembrie şi ianuarie”, a declarat, luni noaptea, pentru MEDIAFAX, Domokos Laszlo, preşedintele Sindicatului Huila din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului.

În schimbul III, atât la Paroşeni cât şi la Uricani sunt în total 80 de mineri. Colegii lor din schimbul IV au anunţat şi ei că dimineaţă, la finalizarea programului de lucru, vor rămâne în subteran. Colegii lor din schimbul al patrulea care urmau să iasă din subteran marţi dimineaţa s-au alăturat protestului.

Angajaţii de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului nu şi-au primit avansurile, care trebuiau să le intre pe carduri încă din data de 29 noiembrie, din cauza problemelor legate de executările silite şi popririle pe conturi de la Complexul Energetic Hunedoara - companie scoasă din insolvenţă la începutul lunii trecute printr-o decizie a Curţii de Apel Alba Iulia, societate la care minele neviabile vând huila extrasă de la minele Uricani şi Paroşeni.

Luni, directorul SNÎMVJ, Aurel Anghel, s-a aflat la Ministerul Energiei, iar în urma discuţiilor s-a decis acordarea mai rapidă a subvenţiei de care beneficiază, conform deciziei 787/2010 a Comisiei Europene, astfel încât în cursul zilei de marţi să poată fi achitate salariile angajaţilor.

Pentru plata avansului, SNÎMVJ are nevoie de aproximativ 1,3 milioane de lei. În cadrul societăţii mai lucrează aproximativ 890 de persoane.

Minerii de la CEH anunţă că se vor solidariza cu cei 140 care s-au blocat deja în subteran

Sindicaliştii de la Complexul Energetic Hunedoara au declarat, marţi, că se vor solidariza cu protestele celor 140 de mineri de la Societatea Naţională de Īnchideri Mine Valea Jiului care s-au blocat deja în subteran de teama că nu îşi vor primi salariile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Dacă nu se va rezolva problema urgent, mă voi alătura minerilor blocaţi în subteran şi eu şi colegi de-ai mei, pentru că ceea ce li se întâmplă lor astăzi ni se va întâmpla mâine nouà. De ani de zile problemele minerilor sunt peticite, nu rezolvate. Cei din minister mai fac câte un artificiu ca să ne plătească salariile, dar asta nu înseamnă continuarea activităţii. Ştiţi ce se întâmplă în subteran când faci doar artificii? Bubuie! În faza asta este şi activitatea minieră", a spus pentru MEDIAFAX Vasile Păduraru, liderul minerilor de la mina Lonea.

Păduraru le cere guvernanţilor să lase artificiile şi să rezolve serios problema pentru că cele două societăţi din Valea Jiului - CEH şi SNIMVJ - nu se vor închide în 11 decembrie, ziua către care se uită şi guvernanţii şi politicienii. Pe de altă parte, liderul de sindicat al minerilor blocaţi în subteran, Domokos Laszlo, le cere politicienilor "să-şi vadă în continuare de campania electorală".

"Nu avem nevoie de declaraţiile lor politice acum. A niciunuia dintre politicieni. Ce se întãmplă astăzi în Valea Jiului este rezultatul bătăii lor de joc. Când a fost nevoie de ei să facă programe pentru minerii din Valea Jiului, şi-au urmărit interesele politice şi de grup. Acum să-şi urmărească alegeriel", a declarat, marţi, corespondentului Mediafax, Domokos Laszlo.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici