Grevă japoneză la o grădiniţă din Arad unde este doar o îngrijitoare la 165 de copii

Angajaţii unei grădiniţe din Arad au intrat în grevă japoneză joi, ei reclamând lipsa de personal în condiţiile în care există o singură îngrijitoare la 165 de copii, deşi ar trebui să fie una la 20 de copii, unitatea de învăţământ riscând să fie închisă săptămâna viitoare dacă nu se găsesc soluţii.

248 afișări
Imaginea articolului Grevă japoneză la o grădiniţă din Arad unde este doar o îngrijitoare la 165 de copii

Grevă japoneză la o grădiniţă din Arad unde este doar o îngrijitoare la 165 de copii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Greva japoneză a fost declanşată de cei 12 educatori, de directoare, de bucătăreasă şi de singura îngrijitoare de la Grădiniţa PP1 din centrul Aradului, unde învaţă 165 de copii.

Preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad, Dănuţ Ieneşescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la Grădiniţa PP1 au existat, până luni, două îngrijitoare, una cu normă întreagă, de opt ore, şi una cu normă de şase ore, cu mult sub necesar.

"Deşi ar trebui să existe o îngrijitoare la 16-20 de copii, adică la o grupă, aici existau doar două la 165 de copii. Problema gravă este că, începând de luni, cea cu normă întreagă a demisionat, pentru că nu mai făcea faţă nivelului de solicitare la care era supusă, în condiţiile unui salariu minim pe economie. A rămas doar o femeie care stă şase ore pe zi, deşi grădiniţa este cu program prelungit", a afirmat Ieneşescu.

Conform sursei citate, directoarea unităţii de învăţământ şi educatorii au declanşat greva japoneză, iar săptămâna viitoare grădiniţa ar putea fi închisă.

"Acest protest cu banderole albe purtate pe braţe este ultimul semnal de alarmă înainte de greva generală. Săptămâna viitoare, unitatea se va închide dacă autorităţile nu găsesesc urgent soluţii", a spus Ieneşescu.

Contactată de corespondentul MEDIAFAX, directoarea unităţii, Tatiana Ifju, a declarat că susţine protestul pentru că s-a ajuns în situaţia în care educatorii nu-şi mai pot asuma siguranţa copiilor.

"Susţin toate formele de prostest ale colegilor pentru că, înainte de orice, sunt cadru didactic şi noi luptăm în acest caz pentru siguranţa copiilor. Singura îngrijitoare care ne-a rămas trebuie nu doar să asigure curăţenia, ci şi să-i ajute pe copii la îmbrăcat, dezbrăcat, îi însoţeşte la baie, îi ajută să se spele şi la alte activităţi. Tot ea trebuie să ajute la servitul mesei. Evident că nu ar putea face astea fără ajutorul educatorilor, dar s-a ajuns la situaţia în care nu-i mai putem supraveghea pe toţi copiii", a spus Tatiana Ifju.

Directoarea a afirmat că a solicitat de foarte multă vreme suplimentarea posturilor, iar în primăvară a prezentat situaţia şi Ministerului Educaţiei, dar nu a primit niciun răspuns.

Inspectorul şcolar general din Arad, Claudius Mladin, a declarat că este la curent cu problemele de la grădiniţa respectivă şi că, înainte de demisia unei îngrijitoare, aprobase deja organizarea concursului pentru ocuparea a două posturi de îngrijitoare, dar că acest proces este blocat de Primăria Arad, care a constatat că noile posturi nu sunt bugetate şi s-ar încălca prevederile legale.

"Inspectoratul Şcolar a deblocat posturile necesare, dar am întâmpinat dificultăţi în suplimentarea plafonului din partea Primăriei Arad. Direcţia Finanţelor Publice ne-a transmis că se aşteaptă de la Ministerul Finanţelor o suplimentare a cheltuielilor de personal, iar abia atunci Primăria va putea aproba organizarea concursului. Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai curând", a declarat Mladin.

Directoarea grădiniţei a explicat că aici cheltuielile de personal sunt mai mari pentru că toţi educatorii sunt calificaţi cu gradul didactic întâi şi au vechime mare, astfel că şi salariile sunt mai mari.

"Suntem în situaţia în care, dacă oferim educaţie de calitate, prin dascăli bine pregătiţi, nu ne putem încadra în costul pe elev prevăzut de lege. Asta nu ar trebui totuşi să afecteze serviciile privind protecţia copiilor în sistemul educaţional", a spus directoarea.

O întâlnire între toate părţile implicate de la nivel judeţean va avea loc luni, dar angajaţii grădiniţei spun că sunt hotărâţi să intre în grevă generală dacă nu se va ajunge la o soluţie concretă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici