Guvernul a acceptat doar cinci amendamente la legile asumării

Guvernul a decis să accepte doar cinci amendamente la proiectele de legi pentru care îşi va angaja răspunderea, dintr-un total de peste 50 propuneri depuse, amendamentele agreate fiind înaintate de către formaţiunile care susţin guvernarea.

17 afișări
Imaginea articolului Guvernul a acceptat doar cinci amendamente la legile asumării

Guvernul a acceptat doar cinci amendamente la legile asumării (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Guvernul a decis astfel ca salariile să fie reduse cu 25% şi pentru angajaţii de la cabinetele parlamentare şi membrii Academiei de Ştiinţe Medicale. Toate măsurile vor intra însă aplicate "de la data intrării în vigoare a legilor", după finalizarea procedurii de angajare a răspunderii, nu începând cu drepturile aferente lunii iunie, cum era prevăzut iniţial.

Premierul Emil Boc a explicat că introducerea sintagmei "de la data intrării în vigoare a legii" ca termen de aplicare a reducerii este necesară în condiţiile în care procedura de angajare a răspunderii a fost declanşată în luna mai, dar va fi finalizată pe parcursul lunii iunie.

Un alt amendament inclus în proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor prevede în mod clar că pensia socială minimă nu va scădea sub 350 lei.

Toate aceste patru amendamente, formulate de către PDL, UDMR şi grupul minorităţilor, au fost acceptate la proiectul legii de reducere a cheltuielilor bugetare, dintr-un total de 51 amendamente depuse.

Executivul a mai decis ca modul de acordare a pensiilor de invaliditate să fie verificat pe parcursul a maxim un an, nu în trei ani.

Proiectul prevede că autorităţile vor verifica modul în care pensionarii de invaliditate au fost încadraţi în acest grad, iar persoanele încadrate nejustificat într-un grad de invaliditate pentru a ieşi la pensie, precum şi medicii care au efectuat operaţiunea de încadrare vor fi consideraţi infractori şi vor risca să fie sancţionaţi cu închisoarea, pensionarul putând fi obligat să restituie integral banii astfel încasaţi.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că pentru proiectul legii pensiilor au fost depuse aproximativ 20 de amendamente, iar singurul acceptat, cel privind pensiile de invaliditate, a fost depus de către PDL.

"Fac precizarea că în cazurile pe care mass media le-a prezentat în urma controalelor efectuate de autorităţi era vorba de ajutoarele pentru persoanele cu handicap, unde persoane care pe hârtie erau declarate că ar avea probleme cu vederea aveau permis de conducere. În Bacău au fost peste o sută de cazuri depistate în acest fel", a spus Boc.

Întrebat de jurnalişti ce se întâmplă cu salariile la CEC, Eximbank şi companiile de stat, premierul a precizat că bugetele individuale ale companiilor de stat care încă nu au făcut restructurări vor fi reevaluate în cadrul Guvernului, după angajarea răspunderii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici