Guvernul a adoptat o hotărâre prin care militarii vor primi diurne de până la 140 de euro pe zi. Reacţia MApN: ce sume se vor primi în funcţie de grad

Guvernul a adoptat, luni, în şedinţă o hotărâre prin care vor primi diurne mai mari, în funcţie de gradul de pericol al ţării în care se desfăşoară misiunea. Actul normativ prevede creşteri până la maximum 140 de euro pe zi pentru militari şi de la 70 la 120 de euro pentru meştrii militari.

7985 afișări
Imaginea articolului Guvernul a adoptat o hotărâre prin care militarii vor primi diurne de până la 140 de euro pe zi. Reacţia MApN: ce sume se vor primi în funcţie de grad

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care militarii vor primi diurne de până la 140 de euro pe zi

MApN anunţă că hotărârea de Guvern care stabileşte creşterea diurnelor pentru personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii a ţinut cont şi de faptul că, în ultima perioadă, securitatea din teatrele de operaţii s-a modificat şi riscurile au crescut.
 
„În acest mod se vor pune în practică prevederile art. 26 din Legea nr. 121/2011 şi se va asigura un tratament echitabil în acordarea drepturilor reglementate în proiect pentru toate categoriile de personal din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, care participă la aceleaşi tipuri de misiuni şi operaţii sau la unele similare, în afara teritoriului statului român”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.
 
Aplicarea acestei hotărâri nu necesită alocarea unor sume suplimentare, fondurile încadrându-se în limitele aprobate anual prin bugetele instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
 
Conform noii HG, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - c) din Legea nr. 121/2011 (misiuni de apărare colectivă, de răspuns la crize şi misiuni de pace) privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu completările ulterioare, denumit în continuare personal, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:
 
a) ofiţerii – 140 de euro/zi/persoană;
b) maiştrii militari, subofiţerii, agenţii de poliţie şi agenţii de poliţie penitenciară – 130 de euro/zi/persoană;
c) alte categorii de personal – 120 de euro/zi/persoană.
 
Totodată, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 121/2011 (misiuni cu caracter umanitar), cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:
 
a) ofiţerii – 70 de euro/zi/persoană;
b) maiştrii militari, subofiţerii, agenţii de poliţie şi agenţii de poliţie penitenciară – 65 de euro/zi/persoană;
c) alte categorii de personal – 60 de euro/zi/persoană.
 
Înainte ca această hotărâre să fie adoptată, cuantumurile diurnei în valută de care beneficia personalul român erau mai mari decât cele ale personalului militar şi civil participant la misiunile şi operaţiile în afara teritoriului statului român.
 

 

„Astfel, în Afganistan, potrivit HG nr. 518/1995, diurna de categoria I pentru personalul român este în sumă de 120 USD/zi, în timp ce un soldat primeşte, în prezent, 35 EUR/zi, iar un ofiţer 45 EUR/zi, cu posibilitatea majorării acesteia cu 100%, conform Hotărârii Guvernului nr. 1086/2004. Adoptarea Hotărârii de Guvern de astăzi a ţinut cont şi de faptul că, în ultima perioadă, contextul de securitate din teatrele de operaţii în care desfăşoară misiuni personalul român s-a modificat semnificativ, riscurile la care sunt supuşi aceştia crescând”, mai transmite Ministerul Apărării.

Ştirea iniţială:

"Diurna pentru miitarii aflaţi în misiuni în afara teriroriului statului român de la 90 de euro la maxim 140 de euro pe zi, în funcţie de gradul de pericol al ţării în care se desfăşoară misiunea. La maiştrii militari,de la 80 până la 130 de euro pe zi, iar la soldaţi de la 70 până la 120 de euro", se arată în textul hotărârii de Guvern.

Hotărârea a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară, nefigurând pe agenda iniţială anunţată de Executiv.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici