Guvernul a adoptat proceduri mai simple pentru călătoria în străinătate a românilor minori

Guvernul a adoptat proceduri mai simple pentru călătoria în străinătate a copiilor, în sensul că declaraţia de acord a părintelui care nu îl însoţeşte pe minor în timpul călătoriei poate fi eliberată pentru mai multe călătorii, pentru o perioadă de până la 3 ani, fără menţionarea destinaţiei.

2172 afișări
Imaginea articolului Guvernul a adoptat proceduri mai simple pentru călătoria în străinătate a românilor minori

Guvernul a adoptat proceduri mai simple pentru călătoria în străinătate a românilor minori

Executivul a modificat miercuri Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, printr-un proiect de lege care va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.

"Proiectul de lege modifică prevederea referitoare la acordul părinţilor pentru ieşirea din România a cetăţeanului român minor, în sensul că declaraţia de acord a părintelui care nu îl însoţeşte pe minor în timpul călătoriei poate fi eliberată pentru mai multe călătorii, respectiv pentru o perioadă de până la 3 ani, fără menţionarea destinaţiilor. Potrivit legislaţiei actuale, este obligatorie declaraţia autentificată pentru fiecare ieşire din România a minorilor sau întocmirea unei declaraţii pentru toate deplasările în străinătate, ceea ce a provocat nemulţumiri îndeosebi în cazul minorilor care călătoresc frecvent pentru a desfăşura activităţi culturale, sportive, educaţionale, în afara ţării", se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

De asemenea, se elimină obligativitatea menţionării scopului deplasării şi a rutei din cuprinsul declaraţiei notariale privind acordul părintelui pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către minor, însoţit de o altă persoană. Această modificare survine întrucât în practică au existat situaţii în care minorilor nu li s-a permis ieşirea din ţară deoarece, independent de voinţa însoţitorului, compania de transport a modificat traseul ce urma să fie parcurs până la destinaţie.

În cazul minorilor care au domiciliul/reşedinţa în statul de destinaţie, nu mai este necesară prezentarea declaraţiei părinţilor/tutorilor.

"Scopul acestor modificări este de a găsi soluţii adecvate, uşor de îndeplinit şi mai puţin costisitoare, privind condiţiile în care cetăţenii români minori pot călători în străinătate, însoţiţi de părinţi/tutori legali. Modificările ţin seama şi de legislaţia mult mai permisivă, în acest domeniu, din alte ţări ale Uniunii Europene", se mai arată în document.

Actul normativ vizează, totodată, şi regimul eliberării paşapoartelor diplomatice şi de serviciu.

Astfel, paşaportul de serviciu se eliberează şi pentru personalul autorităţilor publice care candidează pentru posturi în cazul unor organizaţii, instituţii şi misiuni internaţionale, la cerere, sau care ocupă funcţii de expert naţional detaşat la instituţiile şi organismele Uniunii Europene. Paşapoartele diplomatice se acordă şi persoanelor care deţin funcţii asimilate ca rang prim-adjunctului şi adjuncţilor procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi foştilor miniştri de externe. Dintre categoriile de beneficiari ai paşaportului diplomatic a fost eliminat procurorul general financiar al Curţii de Conturi, având în vedere că această funcţie nu mai există în prezent. Se vor elibera paşaporte diplomatice sau de serviciu şi copiilor aflaţi în întreţinerea persoanelor expres prevăzute de lege, trimise în misiune oficială în străinătate, precum şi soţului ori soţiei acestora, atunci când copiii îi însoţesc în cursul misiunii oficiale în străinătate. Reglementarea este însoţită de obligaţia ca paşapoartele să fie predate de către titular la încetarea calităţii sale oficiale, în caz contrar fiind anulate de Ministerul Afacerilor Externe.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, vor fi modificate şi completate Normele metodologice de aplicare a Legii nr 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin HG nr. 94/2006, conform noilor reglementări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici