Guvernul a aprobat înfiinţarea liniilor cu predare maghiară la UMF Târgu Mureş

Proiectul hotărârii prin care la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş sunt înfiinţate linii cu predare în limba maghiară a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului.

1094 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat înfiinţarea liniilor cu predare maghiară la UMF Târgu Mureş

Guvernul a aprobat înfiinţarea liniilor cu predare maghiară la UMF Târgu Mureş (Imagine: www.umftgh.ro)

La finalul şedinţei, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a susţinut că prin acest act normativ nu este "inventat" niciun program nou de studii şi că Guvernul doar pune în aplicare prevederile Legii educaţiei, în caz contrar riscând să fie acuzat de "abuz în funcţie".

"La Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca există chiar şi o Facultate în limba maghiară. Practic, ceea ce s-a întâmplat la Târgu Mureş a fost o incapacitate a colegilor români şi maghiari de a ajunge la un compromis în ceea ce priveşte Carta universităţii, desfăşurarea alegerilor pentru funcţia de rector şi membrii Senatului", a spus Baba.

El a arătat că noua structură din cadrul UMF va începe să funcţioneze din toamna acestui an, după încheierea procedurilor administrative.

"Este un proces care va dura două-trei luni, dar practic Facultatea va începe să existe din momentul publicării hotărârii de guvern în Monitorul Oficial. Facultăţile nu se acreditează, ci programele de studiu. Acolo unde ARACIS constată că nu se îndeplinesc standardele de calitate, se aplică Legea educaţiei şi Legea asigurării calităţii în învăţământul superior, orice program care nu îndeplineşte standardele intră în lichidare", a spus ministrul de resort.

Acesta a precizat totodată că Guvernul a discutat şi posibilitatea înfiinţării în această universitate a unei linii de predare în limba germană, dar că acest proiect este unul pe termen lung.

Proiectul de act normativ, aflat în dezbatere publică pentru zece zile, prevede că universitatea va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

Potrivit actului normativ adoptat, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş derulează procedurile pentru organizarea alegerilor, precum şi cele pentru organizarea concursurilor în vederea ocupării posturilor necesare pentru coordonarea administrativă a Facultăţii noi create.

De asemenea, conform hotărârii, Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Super (ARACIS) va stabili numărul maxim de studenţi care vor putea fi şcolarizaţi în cadrul programelor de studii din Facultatea de Medicină şi Farmacie.

Ministrul Educaţiei a mai susţinut că nu vor fi alocate fonduri suplimentare pentru funcţionarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, având în vedere că finanţarea este realizată funcţie de numărul de studenţi şcolarizaţi.

El a arătat că, în proces de dezbatere publică a actului normativ, au existat opinii de care Guvernul a ţinut cont, iar decizia Executivului nu presupune o separare pe criterii etnice.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat anterior că, dacă Guvernul va adopta hotărârea pentru înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, susţinută de UDMR, el este în favoarea depunerii unei moţiuni de cenzură de către USL.

Şi liderul grupului PSD din Cameră, Mircea Duşa, declarase că opoziţia va ataca în contensios administrativ HG privind UMF Târgu Mureş după publicarea în Monitorul Oficial şi va cere ca aceasta să nu aibă efecte până la pronunţarea pe fond, apreciind că soluţia este cea mai sigură şi simplă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici