Guvernul a aprobat ordonanţa de recalculare a pensiilor militare

Guvernul a aprobat, în şedinţa specială organizată vineri seara, ordonanţa de urgenţă care reglementează metodologia de recalculare a pensiilor militare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

250 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat ordonanţa de recalculare a pensiilor militare

Guvernul a aprobat ordonanţa de recalculare a pensiilor militare (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Metodologia de recalculare a pensiilor militare stabileşte că procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit până la sfârşitul acestui an şi că instituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până cel târziu la 31 octombrie 2011, să identifice şi transmită către casele de pensii adeverinţele privind veniturile obţinute de militari.

Recalcularea va continua luându-se în calcul actele doveditoare ale veniturilor realizate lunar de către actualii pensionari.

Conform proiectului de ordonanţă obţinut de MEDIAFAX, pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate şi a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare şi ale căror cuantumuri sunt mai mici decât cuantumurile aflate în plată în luna decembrie 2010, se menţin în plată în cuantumurile avute în luna decembrie 2010, începând cu luna februarie 2011, până la data emiterii deciziei de revizuire.

Pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate şi/sau a salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare şi ale căror cuantumuri sunt mai mari decât cuantumurile aflate în plată în luna decembrie 2010, se menţin în plată cuantumurile rezultate în urma recalculării, până la data emiterii deciziei de revizuire.

În cazul acestor pensii va fi efectuat un proces de regularizare până la 31 martie 2012, prin stabilirea sumelor de plată sau de recuperat, în funcţie de cuantumurile rezultate după luarea în considerare a tuturor documentelor care atestă veniturile realizate pe întreaga durată a stagiului de cotizare.

În cazul pensiilor pentru care, până la 31 octombrie 2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade va fi utilizat cuantumul soldei de grad şi de funcţie minimă corespunzătoare gradului militar deţinut.

Sumele de plată se vor achita începând cu 2012 şi anii următori, iar sumele de recuperat vor fi reţinute din drepturile de pensie.

Pensiile militare recalculate vor putea fi însă revizuite şi la cererea beneficiarului, în baza actelor doveditoare prezentate de acesta, din care să rezulte alte date decât cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial şi perioade suplimentare la vechimea în serviciu. Drepturile de pensii revizuite se acordă de la 1 ianuarie 2011 dacă cererea de revizuire, împreună cu actele doveditoare, a fost depusă până la 1 ianuarie 2014 sau de la data întâi a lunii următoare celei în care cererea, împreună cu toate actele doveditoare, a fost depusă la casa de pensii peste acest termen.

Pensiile recalculate pe baza veniturilor lunare individuale realizate pentru întreaga perioadă care constituie stagiu de cotizare rămân în plată în cuantumul rezultat în urma recalculării.

Premierul Emil Boc a susţinut în continuare că pensiile militare sub 3.000 lei, pentru vechime completă, nu scad.

Întrebat de jurnalişti, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, în baza cărui temei juridic un pensionar, cu o pensie stabilită în plată, este obligat să returneze o parte în urma recalculării, în condiţiile în care, conform Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), pensia este un drept patrimonial, premierul a arătat că Legea 119/2010, care stă la baza recalculării pensiilor speciale, a fost atacată la Curtea Constituţională, dar declarată constituţională, iar CEDO garantează doar dreptul la pensie, nu şi cuantumul.

"Adică au fost avute în vedere, în cadrul criticii de constituţionalitate, toate aceste elemente, iar instanţa supremă în materie de constituţionalitate în România a declarat această lege constituţională. Fac precizarea că jurisprudenţa CEDO garantează dreptul, nu şi cuantumul. Cuantumul dreptului se stabileşte în concret în funcţie de posibilităţile pe care o ţară, un Guvern, le are la un moment dat. Dreptul la pensie rămâne, nu este eliminat, dar cuantumul concret se stabileşte în funcţie de posibilităţile şi de potenţialul pe care ţara îl are la un moment dat, iar mai ales în condiţii de criză, în condiţii care au determinat restrângerea chletuielilor bugetare, am fost obligaţi să revizuim şi acest aspect al pensiilor speciale, care nu aveau la bază principiul contributivităţii", a spus Boc.

Întrebat totodată care sunt argumentele juridice care l-au făcut să îşi schimbe radical poziţia iniţială, în condiţiile în care Guvernul anterior spunea că, în ciuda deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, recalcularea pensiei poate continua pentru pensionarii care nu erau în speţa respectivă, premierul a răspuns că nu doreşte să intre în "alte dispute juridice".

"Opiniile au fost, sunt şi rămân împărţite cu privire la caracterul «erga omnes versus inter partes» a acelor hotărâri de suspendare şi nu de anulare. Legea contenciosului administrativ face referire expresă doar la hotărârile de anulare irevocabilă a Înaltei Curţi, care se publică în Monitorul Oficial şi sunt obligatorii pentru toată lumea. Nu există niciun fel de precizre cu privire la acest caracter obligatoriu pentru hotărârile de suspendare, dar indiferent de această dispută juridică, în care nu o să intru, fac doar precizarea că în această ordonanţă am ţinut cont în special de dificultăţile întâmpinate în practică în cazul acestui proces de recalculare, iar aceste dificultăţi au apărut în special în luna decembrie, pentru că, din nefericire, aceste cereri de recalculare nu s-au depus din 28 iulie, când practic s-a adoptat această hotărâre de guvern care stabilea metodologia de recalculare. Dacă s-ar fi depus cererile de recalculare din august, septembrie, octombrie, noiembrie, s-ar fi putut termina până la sfârşitul lunii decembrie", a spus Boc.

Ordonanţa de urgenţă, obţinută de MEDIAFAX, este justificată de Guvern prin faptul că în termenul prevăzut de Legea 119/2010 nu au fost identificate documentele necesare dovedirii în totalitate a veniturilor în cadrul procesului de recalculare pentru aproximativ 140.000 persoane, lucru care a avut un impact negatic asupra valorificării dreptului la pensie a militarilor, în sensul că, pentru cei care nu au prezentat acte care să dovedească veniturile obţinute, în funcţie de care a fost recalculată pensia de serviciu, s-a utilizat salariul mediu brut pe economie.

Guvernul arată totodată că este "imperios necesară" instituirea unei etape de revizuire a cuantumului pensiilor cu respectarea principiului contributivităţii, scopul fiind acela de a nu sancţiona persoanele care, fără a avea vreo culpă, nu au reuşit în intervalul iniţial să identifice documentele doveditoare ale veniturilor realizate pe parcursul întregii cariere.

"Prin ordonanţa de urgenţă se propune menţinerea termenilor, a procedurilor şi a metodologiei de calcul a pensiilor utilizate în procesul de recalculare, astfel încât să se asigure uniformitate de reglementare", se arată în document.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după o întâlnire cu premierul Emil Boc, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, ministrul de Interne, Traian Igaş, şi directorii serviciilor de informaţii, că, urmare a deciziei ICCJ, HG 735/2010, care cuprinde normele de aplicare a Legii 119/2010, se suspendă. El a menţionat însă că Legea 119/2010, pe baza căreia se recalculează pensiile, rămâne în vigoare.

Şeful statului a explicat că pensiile recalculate în baza Legii 119 sunt valabile şi că va fi emisă o nouă hotărâre de Guvern pentru metodologia de aplicare a legii. Băsescu a precizat că noua HG de aplicare a Legii 119 va ţine cont de elementele invalidate de instanţele judecătoreşti, urmând să stabilească un nou mecanism de strângere a datelor, astfel încât responsabilitatea dovedirii contribuţiilor la pensii şi vechimii să o aibă autorităţile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici