Guvernul a decis declasificarea a peste 7.000 file secretizate privind Revoluţia din 1989

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, la solicitarea Ministerului Apărării Naţionale, să declasifice mai multe documente privind Revoluţia din decembrie 1989, acte care vor fi publicate în Monitorul Oficial, a declarat agenţiei MEDIAFAX secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.

35 afișări
Imaginea articolului Guvernul a decis declasificarea a peste 7.000 file secretizate privind Revoluţia din 1989

Guvernul a decis declasificarea a peste 7.000 file secretizate privind Revoluţia din 1989 (Imagine: Emanuel Parvu/Mediafax Foto)

"La solicitarea Ministerului Apărării Naţionale, Guvernul a desecretizat, prin hotărâre, mai multe acte privind Revoluţia din decembrie 1989. Atât hotărârea de guvern, cât şi documentele desecretizate vor fi publicate în Monitorul Oficial", a declarat şeful SGG.

Şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a declarat agenţiei MEDIAFAX că hotărârea de declasificare a documentelor a fost aprobată de Guvern, precizând că actele includ peste 7.000 de file privind Revoluţia din decembrie 1989.

MApN a precizat într-un comunicat transmis MEDIAFAX că Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre pentru declasificarea unor informaţii secrete de stat emise de Ministerul Apărării Naţionale, ca urmare a faptului că dezvăluirea acestora nu mai poate prejudicia siguranţa naţională, apărarea ţării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat.

MApN precizează că astfel au fost declasificate 7617 file din documente cu nivel de clasificare "secret de stat" emise de Ministerul Apărarii Naţionale.

Potrivit hotărârii, instituţiile şi autorităţile publice care au în gestiune copii ale acestor documente vor lua măsuri în consecinţă, conform legii, explică MApN.

Ministerul Apărării Naţionale a comunicat, luni, la solicitarea MEDIAFAX, că face demersurile legale necesare pentru declasificarea informaţiilor clasificate secret de stat în legătură cu Revoluţia din decembrie 1989, după ce, la 15 ianuarie, a declasificat 1.989 de documente conţinând 2.684 de file referitoare la Revoluţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici