Guvernul a stabilit măsurile de sprijinire directă a etnicilor români înscrişi în sistemul de învăţământ ucrainean cu predare în română

O serie de măsuri de sprijinire directă a etnicilor români înscrişi în sistemul de învăţământ ucrainean cu predare în limba română au fost stabilite, miercuri, de Guvern, la propunerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

96 afișări
Imaginea articolului Guvernul a stabilit măsurile de sprijinire directă a etnicilor români înscrişi în sistemul de învăţământ ucrainean cu predare în română

Guvernul a stabilit măsurile de sprijinire directă a etnicilor români înscrişi în sistemul de învăţământ ucrainean cu predare în română

Executivul a modificat prin Ordonanţă de Urgenţă Legea 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Noile reglementări consolidează cadrul legal prin care etnicii români din Ucraina să beneficieze de sprijin educaţional din partea României.

”Măsurile propuse de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni acţionează pe două dimensiuni: sprijinirea elevilor care învaţă în limba română în Ucraina şi susţinerea profesorilor care predau discipline de studiu în limba română”, se arată într-un comunicat remis Mediafax.

Pachetul de măsuri educaţionale cuprinde: alocarea de burse pentru etnicii români care studiază în sistemul de învăţământ de limba română din Ucraina, suplimentarea burselor alocate etnicilor români din Ucraina în sistemul de învăţământ românesc şi organizarea, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, de stagii de perfecţionare pentru profesorii din şcolile de limba română din Ucraina. Numărul beneficiarilor, cuantumul burselor de studiu şi mecanismele de selecţie vor fi stabilite ulterior prin consultări între reprezentanţii Ministerului pentru Românii de Pretutindeni cu asociaţiile românilor din Ucraina şi aprobate prin Hotărâre de Guvern.

”În scopul promovării şi protejării dreptului de a studia în limba maternă, Ministerul pentru Relaţia cu Românii de pretutindeni va continua dialogul bilateral cu partea ucraineană şi cu etnicii români din Ucraina, inclusiv prin intermediul unui mecanism de consultare din care vor face parte autorităţile centrale, locale, asociaţiile româneşti din Ucraina, elevi eminenţi, profesori etc. Totodată, dialogul bilateral cu partea ucraineană continuă, în speranţa că prin dialog şi eforturi coroborate, cele două state vor reuşi să găsească soluţii pentru respectarea drepturilor la identitate lingvistică a etnicilor români din acest stat”, se mai arată în comunicatul Executivului.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, în septembrie, o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia vor fi interzise şcolile ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale vor avea dreptul să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici