Guvernul aprobă legea prevenirii separării copilului de familie

Proiectul de lege privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie, promovat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi asumat de României în PNRR, a fost aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri.

806 afișări
Imaginea articolului Guvernul aprobă legea prevenirii separării copilului de familie

Guvernul aprobă legea prevenirii separării copilului de familie

„Proiectul reprezintă o premieră în materie de reglementare legislativă în acest domeniu şi are ca scop principal crearea mecanismelor de sprijinire a familiilor care provin din comunităţi vulnerabile sau care trec prin situaţii sociale, financiare sau medicale dificile să-şi poată creşte şi îngriji copiii acasă, să-i poată trimite la şcoală şi să le asigure cele necesare traiului zilnic şi unei dezvoltări normale, evitând astfel momentul în care aceşti copii ar trebui preluaţi de stat, în sistemul de protecţie specială”, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit sursei menţionată, proiectul de lege aprobat în Guvern stabileşte, printre altele, înfiinţarea Observatorului Copilului, un modul informatic, în cadrul Sistemului Naţional Informatic, pus la dispoziţia autorităţilor locale, prin care vor fi identificaţi şi înregistraţi toţi copiii aflaţi în situaţie de risc de separare de familie.

„De asemenea, la nivelul comunităţilor locale, este creat cadrul legal pentru funcţionarea structurilor comunitare consultative, alcătuite din conducătorul serviciului public de asistenţă socială, un reprezentant al unei unităţi de învăţământ, un medic de familie, un poliţist local sau de proximitate, un preot sau un reprezentant al unui cult religios recunoscut, un consilier local, un reprezentant al unui ONG (acolo unde există). Tot prin proiectul de lege este creat cadrul legal pentru implementarea programelor de prevenire a separării copilului de familie, care să vizeze acordarea de ajutoare de urgenţă familiilor care au în îngrijire copii expuşi riscului de separare, abilitarea/reabilitarea copilului cu dizabilităţi expus riscului de separare de familie, servicii de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică pentru copii, organizarea de cursuri de dezvoltare a abilităţilor parentale pentru familiile care au în îngrijire copii expuşi riscului de separare de familie”, se menţionează în finalul comunicatului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici