Guvernul ia în calcul separarea bugetarilor de angajaţii de la privat în stabilirea salariului minim

Patronatele au propus la discuţiile de vineri cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi cu premierul Emil Boc un salariu minim pe economie pentru 2011 de 600-640 de lei, precum şi separarea bugetarilor de angajaţii de la privaţi în stabilirea câştigului minim, variantă luată deja în calcul de Guvern.

121 afișări
Imaginea articolului Guvernul ia în calcul separarea bugetarilor de angajaţii de la privat în stabilirea salariului minim

Guvernul ia în calcul separarea bugetarilor de angajaţii de la privat în stabilirea salariului minim (Imagine: Mediafax Foto)

"Majoritatea propunerilor patronatelor prezente la discuţii au variat între 600 şi 640 de lei pentru un muncitor necalificat bază, dar nu s-a stabilit nimic. Nu salariul minim nu a fost însă principalul punct de discuţie, ci coeficienţii, care însă cred că vor rămâne bătuţi în cuie pentru că sunt în lege", a declarat agenţiei MEDIAFAX Marius Opran, preşedintele executiv al UGIR-1903, participant la discuţiile cu autorităţile.

El a arătat că s-a luat în discuţie, de asemenea, separarea bugetarilor de "restul lumii" în stabilirea salariului minim.

"Noi am propus separarea bugetarilor de restul lumii, iar secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu a intervenit şi ne-a spus că Guvernul are deja în analiză un astfel de proiect. În aceste condiţii, bugetarii, cei plătiţi de la bugetul central, nu cei din autorităţile locale, ar negocia salariul minim cu Guvernul, iar salariaţii de la privat cu patronatele şi sindicatele", a spus Opran.

Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), a declarat după ieşirea de la întâlnirea de la Ministerul Muncii că 800.000 de salariaţi din sectorul sunt plătiţi cu salariul minim, care în prezent este de 600 de lei, şi de aceea a propus premierului introducerea unui salariu minim garantat.

El a arătat că ACPR a propus menţinerea pentru 2011 a salariului minim la nivel naţional de 600 de lei, urmând ca în negocierile în fiecare ramură să se stabilească un alt nivel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici