Guvernul obligă primarii să restituie banii de alegeri, atenţionând că nu le va mai alimenta bugetul

Primarii vor fi obligaţi să restituie Guvernului banii care vor fi alocaţi din Fondul de rezervă bugetară, prin intermediul MAI, pentru ştampile şi buletine de vot la alegerile locale, Executivul urmând să sisteze alimentarea bugetelor pentru acele autorităţi care nu vor respecta această obligaţie.

931 afișări
Imaginea articolului Guvernul obligă primarii să restituie banii de alegeri, atenţionând că nu le va mai alimenta bugetul

Guvernul obligă primarii să restituie banii de alegeri, atenţionând că nu le va mai alimenta bugetul (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax foto)

Procedura a fost convenită în şedinţa de marţi a Guvernului, prin ordonanţă de urgenţă, cu argumentul că este necesar să fie stabilit un mecanism de recuperare din bugetele locale a sumelor alocate Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru prefecturi, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.

"Necesitatea asigurării într-un termen cât mai scurt a fondurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din 2012, astfel încât să se respecte calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale şi să se evite o eventuală blocare a alegerilor în unele localităţi, din cauza lipsei fondurilor, determină stabilirea unui mecanism de recuperare din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, ale judeţelor sau al municipiului Bucureşti a sumelor alocate Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru prefecturi, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvemului, pentru desfăşurarea procesului electoral", se arată în nota de fundamentare a ordonanţei, obţinută de MEDIAFAX.

Actul normativ prevede astfel că sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate de prefecturi pentru confecţionarea ştampilelor birourilor electorale de circumscripţie şi a ştampilelor de control ale secţiilor de votare, precum şi pentru imprimarea buletinelor de vot, transportul, ambalarea şi distribuirea materialelor, documentelor şi a tipizatelor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru prefecturi.

De asemenea, sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate de Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru plata hârtiei efectiv consumate la imprimarea buletinelor de vot şi confecţionarea ştampilelor cu menţiunea "VOTAT", precum şi a timbrelor autocolante se asigură din bugetul de stat, tot prin bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Ordonanţa stabileşte însă în acelaşi timp că aceste cheltuieli vor fi recuperate din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, ale judeţelor sau al municipiului Bucureşti.

Astfel, pentru reîntregirea fondurilor utilizate în procesul electoral, autorităţile administraţiei publice locale vor fi obligate să achite Ministerului Administratiei şi Internelor, prin prefecturi, din bugetele proprii, în termen de 60 zile de la publicarea rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial, sumele utilizate pentru acoperirea acestor cheltuieli.

"În cazul în care unităţile administrativ-teritoriale, respectiv subdiviziunile administrativ-teritoriale, nu respectă termenul prevăzut, instituţiile prefectului vor comunica direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, lista acestora şi sumele aferente nerestituite, în scopul sistării alimentării bugetelor locale respective cu cote defalcate din impozitul pe venit şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. Până la lichidarea obligaţiilor de plată către prefecturi, cotele defalcate din impozitul pe venit şi sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, care au fost sistate, vor fi alocate bugetelor locale numai pentru achitarea acestor obligaţii", se arată în documentul aprobat de Guvern.

Unităţile administrativ-teritoriale vor fi obligate să includă în bugetele proprii pe acest an prevederi pentru achitarea acestor cheltuieli.

Guvernul a decis, marţi, ca alegerile locale să fie organizate la 10 iunie 2012.

Pentru organizarea alegerilor, Executivul a decis să aloce aproximativ 100 milioane lei pentru organizarea în acest an a alegerilor locale, cu o treime mai mult decât la scrutinul din urmă cu patru ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici