Guvernul promite FMI că va tăia din alocaţia familiei monoparentale şi complementare pentru copii

Guvernul s-a angajat în scrisoarea suplimentară de intenţie cu FMI, obţinută de MEDIAFAX, că va reduce sau direcţiona "mai bine" alocaţia pentru familia monoparentală, precum şi alocaţia complementară pentru copii, în timp ce schema de venit minim garantat va fi exceptată de la reducerea de 15%.

222 afișări
Imaginea articolului Guvernul promite FMI că va tăia din alocaţia familiei monoparentale şi complementare pentru copii

Guvernul promite FMI că va tăia din alocaţia familiei monoparentale şi complementare pentru copii (Imagine: Radu Chindris/Mediafax Foto)

"Schema de venit minim garantat va fi exceptată de la reducerea de 15%, în timp ce alte programe - mai puţin eficiente - vor fi reduse cu mai mult, pentru a realiza reducerea de cheltuieli totală. Mai concret, vom reduce sau vom direcţiona mai bine alocaţia pentru familia monoparentală, precum şi alocaţia complementară pentru copii, aşa cum am convenit cu Banca Mondială.

În parelel, vom lucra la reducerea scăpărilor din programul privind venitul minim garantat şi a altor programe sociale, pentru a mări impactul acestora de combatere a sărăciei", se arată în scrisoare.

Un document prezentat în urmă cu o săptămână de MEDIAFAX releva că Guvernul a convenit cu Banca Mondială să reducă limita maximă de venit în funcţie de care sunt acordate alocaţiile familiale, de la 470 lei la 370 lei/persoană, pentru a limita cheltuielile, urmând ca aceste alocaţii să fie acordate diferenţiat, în interiorul a două tranşe de venituri ale familiei.

În document se aminteşte că toate familiile cu copii şi venituri de până la 470 lei/persoană beneficiază în prezent de acelaşi cuantum al prestaţiei sociale, dar anunţă că evoluţia ulterioară a acestui program se îndreaptă spre "sprijinirea mai focalizată" a familiilor cele mai sărace.

Sursa citată relevă totodată că Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege privind instituirea alocaţiei pentru susţinerea familiei, care prevede diferenţierea acordării alocaţiilor familiale în funcţie de veniturile familiilor şi numărul de copii din familie, cu sprijinul mai focalizat al familiilor cu venituri mai mici, respectiv stabilirea a două tranşe de venituri, "eficientizarea" efortului bugetar fără a se depăşi bugetul prognozat pentru 2011 (echivalent cu cel prevăzut pentru 2010) prin revizuirea limitelor de venituri şi cuantumurilor alocaţiei, precum şi menţinerea în continuare a alocaţiei de stat pentru copii ca drept universal acordat tuturor copiilor.

Rezultatele aşteptate de Guvern în urma revizuirii sunt eficienţa în utilizarea alocărilor bugetare prin limitarea sumei maxime totale pe care o persoană sau o familie o poate primi cu titlu de prestaţii sociale, responsabilizarea persoanei sau familiei pentru gestionarea banilor primiţi ca măsură de asistenţă socială, flexibilizarea transferului pretaţiilor dintr-un judeţ în altul în situaţia schimbărilor de domiciliu, urmare a găsirii unui loc de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici