Guvernul s-a angajat să reducă personalul din sectorul public cu 70.000 salariaţi în acest an

Guvernul s-a angajat să limiteze până la începutul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă disponibilizarea a 70.000 de bugetari, puţin peste 5%, reiese din datele prezentate în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul cu FMI, obţinută de MEDIAFAX.

60 afișări
Imaginea articolului Guvernul s-a angajat să reducă personalul din sectorul public cu 70.000 salariaţi în acest an

Guvernul s-a angajat să reducă personalul din sectorul public cu 70.000 salariaţi în acest an (Imagine: Liviu_Maftei/Mediafax Foto)

"Vom limita totodată fondul de salarii în 2011 la 39 de miliarde de lei şi vom stabili o limită de 1,29 milioane total angajaţi în sectorul public la începutul anului 2011. Pentru a încuraja disciplina bugetară, ierarhizarea după activităţi a proiectelor şi sporirea eficienţei, Ministerul Finanţelor va transmite limite orientative de cheltuieli ordonatorilor primari de credite, în procesul de elaborare a strategiei fiscale", se arată în scrisoarea suplimentară convenită de autorităţile române şi misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Totodată, autorităţile promit înfiinţarea unei echipe de analiză sprijinită de Guvern, care va avea rolul să asigure legătura între strategia fiscală şi bugetele anuale.

"Vom înfiinţa o echipă de analiză sprijinită de Cabinet, care să analizeze propunreile de buget ale ministerelor ordonatoare, să preseze aceste ministere în direcţia îmnbunătăţirii propunerilor lor şi a creşterii productivităţii, a ridicării calităţii serviciilor oferite şi reglementărilor în conformitate cu cerinţele legii responsabilităţii fiscale, şi a realizării unui raport privind reducerile de cheltuieli generatoare de eficienţă, care să fie încorporate în bugetul anului 2011", se mai spune în document.

Potrivit ultimelor date prezentate de Guvern, la finele lunii martie numărul de personal în sectorul public s-a ridicat la 1,36 milioane de angajaţi, cu 36.000 de salariaţi mai puţin decât în decembrie 2008.

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru MEDIAFAX că peste 140.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi până la începutul anului viitor, pentru a menţine cheltuielile de personal în 2011 în limitele convenite cu FMI.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat luni că personalul din sectorul public ar trebui să scadă pe termen mediu, în următorii ani, cu 250.000 de salariaţi, respectiv o reducere similară angajărilor suplimentare din perioada 2006-2008.

O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri Consiliul Director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de aproape 900 milioane euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici