Guvernul stabileşte zilele libere în plus faţă de sărbătorile legale pentru anul 2023

Guvernul stabileşte miercuri, în şedinţă, ca zile de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 să fie zile libere, pentru că urmează sau preced sărbători legale.

15878 afișări
Imaginea articolului Guvernul stabileşte zilele libere în plus faţă de sărbătorile legale pentru anul 2023

Zilele de 24 ianuarie, 1 iunie şi 15 august 2023 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform prevederilor din Codul muncii.

„Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor şi autorităţilor publice timp liber pentru recuperarea capacităţii de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală şi perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în nota de fundamentare.

Dacă hotărârea de guvern va fi adoptată, se va face punte între sărbătorile legale şi weekend.

Dacă zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 vor fi stabilite ca zile libere, instituţiile publice şi autorităţiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite.

Dispoziţiile proiectului de act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023. şi nici participanţilor în aceste procese.

De asemenea, în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023, prin centrala Ministerului Finanţelor se efectuează operaţiuni de încasări şi plăţi, operaţiuni de plăţi privind serviciul datoriei publice, precum şi eventualele operaţiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului. În ceea ce priveşte activitatea derulată prin Trezoreria Statului s-au stabilit categoriile de operaţiuni de încasări/plăţi prin virament care vor fi efectuate în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 prin centrala Ministerului Finanţelor, precum şi datele în care unităţile trezoreriei statului înregistrează în contabilitate operaţiunile de încasări aferente zilelor de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023, inclusiv datele la care vor fi întocmite retururile la încasare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici