Guvernul vrea să scadă cu 10% cazurile în care persoanele eliberate din închisoare recidivează

Strategia naţională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate prevede costuri de 306 milioane lei şi urmăreşte scăderea cu 10% a cazurilor în care persoanele eliberate din închisoare recidivează şi diminuarea cheltuielilor de anchetare, judecare, condamnare şi executare a pedepselor.

60 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea să scadă cu 10% cazurile în care persoanele eliberate din închisoare recidivează

Guvernul vrea să scadă cu 10% cazurile în care persoanele eliberate din închisoare recidivează (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Strategia a fost redactată de Guvern pentru 2015-2019 şi aprobată în şedinţa de miercuri.

Executivul estimează că, prin aplicarea Strategiei, numărul cazurilor de recidivă după închisoare va scădea de la 40% la 30% iar costurile cu anchetarea, judecarea, condamnarea şi executarea pedepselor vor fi reduse, concomitent cu angajarea a aproape 1.000 de recidivişti.

Cheltuielile estimate pentru implementarea Strategiei se ridică la 306 milioane lei, eşalonate pe cinci ani, respectiv 2015-2019. Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene şi din bugetul naţional, fiind incluse sume în bugetele Ministerelor Justiţiei, Educaţiei, Muncii, Sănătăţii, Afacerilor Interne, autorităţilor locale.

Executivul arată, într-un comunicat, că Strategia se bazează pe o serie de studii, rapoarte şi cercetări care evidenţiază, printre altele, insuficienţa resurselor materiale şi financiare alocate pentru procesul de reintegrare socială a persoanelor private de libertate şi a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate.

Studiile remarcă şi insuficienta adaptare a cadrului normativ la nevoile procesului de reintegrare socială, absenţa unor politici de reintegrare socio-profesională coerente şi existenţa prejudecăţilor şi a stereotipurilor.

Strategia are în vedere formarea personalului cu atribuţii în domeniul reintegrării sociale, implementarea unor proceduri interinstituţionale pentru procesul de reintegrare socială, dezvoltarea programelor educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială din perioada detenţiei şi informarea opiniei publice.

Prin aplicarea strategiei se va urmări şi dezvoltarea şi consolidarea de parteneriate între instituţiile şi autorităţile publice, asociaţiile şi organizaţiile neguvernamentale şi comunităţile locale în vederea facilitării reintegrării sociale, asigurarea continuităţii intervenţiei destinate persoanelor care au executat pedepse în perioada post-detenţie, analizarea, modificarea şi completarea cadrului normativ referitor la întreprinderile sociale, la centrele de incluziune socială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici