Hackerul arădean Victor Faur, eliberat din arest în Slovenia, fiind aşteptat de familie acasă - surse

Hackerul arădean Victor Faur, arestat în Slovenia la începutul lunii octombrie, a fost eliberat după ce o instanţă superioară a confirmat decizia judecătorilor ca românul să nu fie extrădat în SUA, afirmă apropiaţi ai familiei din Arad, care susţin că tânărul e aşteptat să părăsească Slovenia joi.

913 afișări
Imaginea articolului Hackerul arădean Victor Faur, eliberat din arest în Slovenia, fiind aşteptat de familie acasă - surse

Hackerul arădean Victor Faur, eliberat din arest în Slovenia, fiind aşteptat de familie acasă - surse (Imagine: Shutterstock)

Apropiaţi din Arad ai familiei lui Victor Faur au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că hackerul a fost eliberat şi se află în proceduri cu Ambasada României din Slovenia pentru întoarcerea în ţară.

"Din informaţiile pe care le-a trimis acasă, el va părăsi Slovenia astăzi (joi - n.r.), beneficiind de sprijinul Ambasadei României. Familia a făcut deja pregătiri şi îl aşteaptă", a declarat sursa citată.

Aceasta a menţionat că o instanţă superioară a confirmat verdictul dat de judecătorii sloveni, conform căruia arădeanul nu poate fi extrădat în SUA.

Un tribunal din Slovenia a refuzat extrădarea hackerului arădean Victor Faur în Statele Unite, unde este acuzat de accesarea serverelor NASA, iar dacă decizia era confirmată de o instanţă superioară, românul urma să fie eliberat, relata agenţia slovenă STA.

Tribunalul din oraşul sloven Murska Sobota a motivat decizia de respingere a solicitării de extrădare a hackerului român în Statele Unite prin faptul că acesta a fost condamnat deja în România.

În decembrie 2013, Ministerul român al Afacerilor Externe anunţa că "urmărea îndeaproape evoluţia cazului" hackerului arădean Victor Faur, arestat în Slovenia în baza unui mandat internaţional, precizând că acesta rămânea în arest la cererea autorităţilor americane. "Ambasada României la Ljubljana urmăreşte cazul cetăţeanului român arestat preventiv la 2 octombrie 2013 pe teritoriul Sloveniei, în baza unui mandat internaţional de arestare emis de autorităţile SUA prin Interpol. Reprezentanţii misiunii diplomatice române se află în contact permanent atât cu cetăţeanul român, cât şi cu familia acestuia şi au întreprins toate demersurile posibile, în limitele competenţelor, pentru acordarea de asistenţă consulară în favoarea persoanei arestate", preciza MAE în decembrie 2013.

Arădeanul Victor Faur, condamnat la închisoare cu suspendare şi plata unor daune în România după ce a accesat ilegal servere NASA, a fost arestat pentru 30 de zile, în 2 octombrie, în Slovenia, poliţiştii anunţându-l că există mandat pe numele său prin Interpol. Tatăl lui Victor Faur declara la acea vreme corespondentului MEDIAFAX că fiul său mergea în Italia, la Verona, pentru a participa la un campionat de biliard şi de aceea trecea prin Slovenia.

În urmă cu câţiva ani, Victor Faur a fost acuzat că a accesat ilegal servere NASA şi ale altor instituţii americane, fiind judecat de Tribunalul Arad.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au trimis în judecată pe Victor Faur pentru săvârşirea, în formă continuată şi concurentă, a mai multor infracţiuni prevăzute de Legea 161/2003, în legătură cu accesarea neautorizată a unui sistem informaţional.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada noiembrie 2005-septembrie 2006, tânărul a accesat fără drept, în mod repetat, încălcând măsurile de securitate, sistemele informatice ale Administraţiei Naţionale Aeronautice şi Spaţiale din SUA (NASA), ale Centrului spaţial Goddard (GSFC), Departamentului american al Forţelor Navale şi Departamentului Energiei (DoE).

Faur a folosit numele de utilizator şi parolele aparţinând personalului autorizat ori legăturile securizate ale acestor servere în reţea. Computerele accesate neautorizat conţineau date ştiinţifice, inclusiv despre programe spaţiale şi despre noi tipuri de tehnologii. Calculatoarele vizate aparţin Laboratorului de Propulsie a Avioanelor din Pasadena (California), Centrului Goddard pentru Misiuni Spaţiale din Greenbelt (Maryland), Laboratorului Naţional Sandia din Albuquerque (New Mexico) şi Observatorului Forţelor Navale din Washington DC, susţineau anchetatorii. Ca urmare a accesului neautorizat în reţeaua computerizată, inginerii şi oamenii de ştiinţă americani au fost nevoiţi să comunice în mod manual cu navele din spaţiu, iar sistemele electronice au necesitat reparaţii generale, potrivit anchetatorilor.

În noiembrie 2008, Victor Faur a fost condamnat, în primă instanţă, de Tribunalul Arad, la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare şi la plata unor daune ce însumează aproape 250.000 de dolari. Atunci, judecătorul a anunţat că a admis trei din cele patru acuzaţii care i-au fost aduse tânărului din Arad şi că pedeapsa contopită va fi de un an şi patru luni de închisoare cu suspendare, pentru interceptare fără drept a transmisiilor de date informatice, pentru modificare, ştergere şi deteriorare de informaţii şi pentru perturbarea fără drept, în formă continuată, a unor sisteme informatice.

Instanţa a admis, de asemenea, o parte din pretenţiile financiare ale instituţiilor americane, care s-au constituit parte civilă în proces. Victor Faur va trebui să plătească despăgubiri de 214.200 de dolari către NASA, 16.032 de dolari către Departamentul Energiei şi 8.856 de dolari către Departamentul Naval. Instanţa a respins celelalte pretenţii financiare formulate, dar l-a obligat pe Victor Faur să plătească cheltuieli de judecată în sumă de 2.750 de lei. Sentinţa instanţei arădene a fost confirmată ulterior de Curtea de Apel Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici