Hăineală spune că nu s-a solicitat revocarea sa din funcţie, ci hotărârea prin care a fost aleasă

Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, a declarat, miercuri, că nu s-a solicitat revocarea sa din funcţie, ci hotărârea prin care a fost aleasă în 4 ianuarie, precizând că asociaţiile magistraţilor nu au invocat vicii de procedură, ci doar cutuma că şeful Consiliului trebuie să fie judecător.

494 afișări
Imaginea articolului Hăineală spune că nu s-a solicitat revocarea sa din funcţie, ci hotărârea prin care a fost aleasă

Oana Schmidt Hăineală (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Este o diferenţă. Ca act administrativ poate fi revocat, retractat de organul emitent până la momentul în care intră în circuitul civil şi începe să producă efecte juridice. Acest moment s-a produs luni. Practic, mandatul de preşedinte al CSM a început să curgă de luni", a spus Oana Schmidt Hăineală.

Ea a adăugat că, analizând în mod public, transparent, s-a respins cu 11 voturi cererea de revocare a hotărârii prin care a fost aleasă preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Oana Schmidt Hăineală a precizat că asociaţiile magistraţilor, respectiv Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România, nu au invocat vicii de procedură, ci doar cutuma că şeful CSM trebuie să fie un judecător, însă, potrivit Legii 317, acest lucru nu este obligatoriu.

Legea 317 prevede că preşedintele şi vicepreşedintele CSM trebuie să fie un judecător sau procuror, iar secţiile să fie conduse de un judecător sau procuror.

Hăineală a spus că există procesele verbale ale şedinţei Plenului CSM din 4 ianuarie, inclusiv înregistrările care relevă rezultatul votului.

Întrebată cum o să vadă Comisia Europeană situaţia creată în urma protestelor magistraţilor, Oana Schmidt Hăineală a spus că este foarte greu să anticipeze în acest moment, dar că, probabil, CE va urmări şi se aşteaptă "la o atitudine echilibrată din partea actorilor implicaţi".

Totodată, Oana Schmidt Hăineală a mai spus că nu crede că CSM va avea o "bilă neagră", precizând că este o părere personală.

Ea a precizat că s-ar fi aşteptat din partea asociaţiilor profesionale să aibă reacţii energice şi atunci când anul acesta au avut loc atacuri la adresa procurorilor şi judecătorilor.

Întrebată dacă ar putea fi presiuni politice care să genereze acest conflict, Hăineală a spus că îi vine greu să evalueze, însă consideră că declaraţiile unui membru al Executivului şi membru de drept al CSM ar trebui să fie mai ponderate, mai echilibrate.

"Ceea ce pot să spun este că se pune o presiune mediatică enormă şi, probabil, se încearcă şi o manipulare mediatică a magistraţilor şi a opiniei publice, iar aceasta este absolut regretabil", a adăugat Hăineală.

Şedinţa de miercuri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care avea pe ordinea de zi şi alegerea vicepreşedintelui CSM, s-a amânat din lipsă de cvorum.

Alegerea vicepreşedintelui CSM fusese amânată pentru săptămâna aceasta, după ce şedinţa din 4 ianuarie a fost suspendată din lipsă de cvorum. Atunci şi-au depus candidaturile pentru această funcţie judecătorii Alina Ghica (ce a deţinut funcţia de preşedinte în 2012-n.r.) şi Cristi Danileţ.

Anterior procedurii de desemnare a vicepreşedintelui CSM, procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă preşedinte al Consiliului, ea începându-şi mandatul de luni, 7 ianuarie.

Alegerea vicepreşedintelui CSM a fost amânată după ce Plenul CSM a respins, în 4 ianuarie, solicitarea de revocare a hotărârii prin care Oana Schmidt Hăineală a fost învestită ca preşedinte al Consiliului.

Reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au solicitat, miercuri, demisia de onoare a membrilor CSM, precizând că dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fi declanşate procedurile de revocare din funcţii a tuturor membrilor CSM.

Cererea a fost formulată de către reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) Norel Popescu şi Gabriela Baltag, care au venit miercuri la CSM. Aceştia au spus că cer demisia de onoare a membrilor CSM având în vedere lipsa de transparenţă şi coeziune în interiorul Consiliului.

Judecătoarea Gabriela Baltag, vicepreşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), a declarat că Raportul MCV va prinde foarte bine ceea ce se întâmplă în Consiliul Superior al Magistraturii, care s-a ocupat mai mult de privilegii decât de problemele reale ale justiţiei.

"Cred că CSM ar trebui monitorizat", a spus Baltag, membru în Consiliul director al AMR.

Consiliul director al AMR a salutat iniţiativa instanţelor de declanşare a procedurilor de revocare a unor membri ai CSM precizând că sprijină demersurile acestora. Totodată, Consiliul director al AMR a solicitat tuturor instanţelor şi parchetelor să declanşeze astfel de proceduri.

"Mâine, susţine Hăineală (preşedintele CSM, procurorul Oana Schmidt Hăineală, n.r.), se declanşează la toate parchetele procedurile de revocare, deşi noi nu ştim acest lucru. Este foarte surprinzător cum se pot aduna toate deodată la comandă. Şi pentru noi este îngrijorătoare această veste. Nu ştim de unde atâta mobilizarea deodată", a susţinut Gabriela Baltag.

Ea a adăugat că, din informaţiile pe care le deţine, un vot nu s-a exprimat în cadul şedinţei de revocare a lui Hăineală.

În urma şedinţei respective, Plenul CSM s-ar fi exprimat cu 11 voturi "pentru" şi şapte "împotrivă" faţă de revocarea lui Hăineală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici