Harghita: Pompier rănit în timp ce intervenea pe DN 13B, pentru îndepărtarea copacilor de pe şosea

Pompierul rănit în timp ce intervenea pe DN 13B, în judeţul Harghita, pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe şosea în urma viscolului a fost transportat la un spital din Târgu Mureş, iar starea sa este stabilă, în timp ce traficul rutier între Gheorgheni şi Praid rămâne închis.

1490 afișări
Imaginea articolului Harghita: Pompier rănit în timp ce intervenea pe DN 13B, pentru îndepărtarea copacilor de pe şosea

Harghita: Pompier rănit în timp ce intervenea pe DN 13B, pentru îndepărtarea copacilor de pe şosea (Imagine: George Noaptes/Mediafax Foto)

UPDATE 21:27 - Pompierul rănit în timp ce intervenea pe DN 13B, în stare stabilă; drumul rămâne închis

Şeful Centrului Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Ovidiu Dudu, a declarat, marţi seară, corespondentului MEDIAFAX că pompierul care a fost prins sub un copac în timp ce intervenea pentru îndepărtarea arborilor de pe DN 13B a fost examinat de medicii de la Spitalul Municipal Gheorgheni, care au decis transferarea acestuia la o unitate medicală din Târgu Mureş, unde va fi operat la piciorul stâng, fracturat. În prezent, starea acestuia este stabilă.

Pe de altă parte, circulaţia rutieră pe DN 13B între Gheorgheni şi Praid rămâne închisă, carosabilul fiind acoperit cu peste 300 de brazi care s-au prăbuşit în timpul zilei din cauza viscolului.

Potrivit sursei citate, pe DN 13B, în pasul Bucin, ninge în continuare, iar vântul sulfă cu putere.

Ovidiu Dudu a precizat că toate autovehiculele care se aflau pe porţiunea de drum afectată au fost dirijate, înainte de închiderea traficului, către cele mai apropiate localităţi, la Gheorgeni şi la Praid, iar la Lacu Roşu şi Praid sunt filtre ale Poliţiei Rutiere, care nu permit accesul în zonă.

”Mâine dimineaţă, şeful Districtului Bucin al Secţiei Drumuri Naţionale Harghita va face o revizie de drum şi dacă se constată că nu mai este niciun pericol pentru cei care trebuie să intervină la degajarea drumului de copacii căzuţi, dacă nu mai bate vântul şi nu mai ninge sau nu va ploua, ne vom apuca de treabă”, a spus şeful Centrului Operaţional al ISU Harghita.

Potrivit acestuia, forţele de intervenţie sunt pregătite cu mijloacele şi echipamentele necesare, inclusiv cu drujbe, urmând să se acţioneze din două direcţii, dinspre Praid cu pompierii de la Odorhei şi cu Servciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Praid şi Corund, iar dinspre Gheorgheni cu un echipaj de la Detaşamentul Gheorgheni, cu SVSU de la Ciumani, Joseni, Suseni şi angajaţi ai Ocolului Silvic Gheorgheni.

La rândul lor, drumarii sunt pregătiţi să intervină cu două buldoexcavatoare, două utilaje cu plug pentru îndepăratrea cordoanelor de zăpadă din acostamente şi cu patru utilaje de deszăpezire cu lamă, care vor împrăştia şi material antiderapant.

Şeful Centrului Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Ovidiu Dudu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că pompierul a fost prins sub un copac în timp ce intervenea pentru îndepărtarea arborilor de pe şosea.

El a fost preluat de o ambulanţă SMURD, care însă s-a deplasat cu dificultate din cauza zăpezii şi a căderilor de copaci. De altfel, un echipaj de la ISU a mers în faţa autosanitarei, pentru a îndepărta copacii de pe drum pe porţiuni de până la 200 de metri, astfel încât ambulanţa să poată înainta.

Potrivit sursei citate, pompierul ar fi suferit o fractură la un picior, acuza dureri la spate şi în zona cervicală, însă despre starea acestuia urmau să se pronunţe medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Municipal Gheorgheni, unde va fi transportat.

În urma accidentului, toate forţele de intervenţie - drumari, voluntari de la serviciile pentru situaţii de urgenţă şi pompieri militari - au fost retrase de pe DN 13B, viaţa fiindu-le pusă în pericol din cauză copacilor care se prăbuşesc continuu pe carosabil.

”Am retras toate forţele, aştepăm să se liniştească vântul, după care o să acţionăm din două direcţii, pe o parte şi cu pompierii de la Odorhei şi cu Servciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Praid şi Corund, iar din partea cealaltă cu un echipaj de la Detaşamentul Gheorgheni, cu SVSU de la Ciumani, Joseni, Suseni şi cu cei de la Drumuri Naţionale. Dar, momentan nu se poate interveni, cad copacii ca popicele”, a mai spus Ovidiu Dudu.

Traficul pe DN 13B între Gheorghieni şi Praid, în judeţul Harghita, a fost oprit, marţi, în jurul orei 12.00, din cauza copacilor căzuţi pe şosea în urma viscolului, drumarii intervenind cu mai multe utilaje de deszăpezire pentru curăţarea şoselei.

Şeful de cabinet al prefectului judeţului Harghita, Adrian Pănescu, a declarat că marţi ninge pe creste, iar pe DN 12C Gheorgheni-Lacu Roşu, pe DN 13B Gheorgheni-Praid şi pe DN 15 Topliţa-Borsec s-a depus zăpadă.

Din cauza viscolului puternic, pe DN 13B au căzut copaci, în special în zona cu păduri de foioase, de la Praid spre Vârful Bucin.

”Din cauza vântului, a zăpezii grele şi a solului umed cad crengi şi copaci pe carosabil pe DN 13B. Drumarii patrulează pe ambele sensuri şi degajează carosabilul de arborii căzuţi şi de resturile de vegetaţie. Ninge în continuare şi viscoleşte la vârf, iar drumarii intervin continuu”, a precizat Adrian Pănescu.

În cursul dimineţii, au căzut, de asemenea, arbori pe DN 12C Gheorgheni-Lacu Roşu şi pe DN 15 Topliţa-Borsec, drumarii intervenind pentru îndepărtarea acestora.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo pentru judeţul Harghita de intensificări ale vântului cu rafale de peste 80 kilometri la oră, precipitaţii mixte şi polei la munte, valabilă până la ora 22.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici