Harghita: Zeci de gospodării inundate şi patru incendii provocate de trăsnet, în urma ploilor

Zeci de subsoluri, curţi şi anexe gospodăreşti au fost inundate, marţi, în urma ploilor puternice, iar patru grajduri au luat foc după ce au fost lovite de trăsnet, în judeţul Harghita, printre zonele afectate numărându-se şi municipiul Miercurea Ciuc.

230 afișări
Imaginea articolului Harghita: Zeci de gospodării inundate şi patru incendii provocate de trăsnet, în urma ploilor

Harghita: Zeci de gospodării inundate şi patru incendii provocate de trăsnet, în urma ploilor (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

În Miercurea Ciuc, subsolurile a 11 blocuri şi case au fost inundate, iar pe mai multe străzi din oraş s-a circulat cu dificultate, apa ajungând la o jumătate de metru, după ce sistemul de canalizare nu a mai putut face faţă cantităţii mari de precipitaţii.

Meteorologul Lajos Krisztina de la Staţia Meteo Miercurea Ciuc a declarat că ploaia a durat aproximativ o oră şi jumătate, cantitatea de precipitaţii fiind de 30 de litri pe metrul pătrat.

De asemenea, în comuna Voşlobeni şi în staţiunea Izvoru Mureşului 30 de gospodării au fost inundate, în urma unei furtuni.

”O asemenea ploaie torenţială nu am mai avut în ultimii 30 de ani. Avem peste 20 de gospodării inundate în Voşlobeni şi cel puţin 10 la Izvoru Mureşului. A plouat din toate părţile, pe versanţi s-au format torente şi şanţurile de scurgere nu au mai putut prelua cantitatea imensă de apă. Este posibil să avem mai multe gospodării inundate, încă nu am ajuns la toate”, a spus primaul comunei Voşlobeni, Tinca Mihail Dumitru.

Oamenii din localitate spun că le este teamă că apa le-ar putea intra în case, dacă mai plouă.

”Dacă mai plouă, cât de puţin, intră în case. Grajdurile sunt pline, subsolurile la fel, găinile le-a luat apa, iar în curţi nu mai avem nimic. Un metru este apa în curte şi mai sunt doi centimetri şi intră în casă. Ne-a nenorocit, ne-a lăsat săraci”, a spus Colceriu Ioana, o localnică din Voşlobeni.

Fântânile din curţile inundate nu mai pot fi folosite, acestea fiind pline cu aluviuni, iar drumul european 578, între Izvorul Mureşului şi Voşlobeni, a fost inundat pe o porţiune de 500 de metri.

Pe DJ 138, între localităţile Liban şi Joseni, vântul puternic a doborât mai mulţi arbori, iar totentele care au venit cu putere de pe munţi au adus aluviuni şi bucăţi de piatră, circulaţia desfăşurându-se cu dificultate.

De asemenea, în jurul orei 22.20, dispeceratul ISU Harghita a fost anunţat că, în urma unei ploi torenţiale, pe DN 12 C, în staţiunea Lacu Roşu, apa măsoară jumătate de metru, drumul în zonă fiind impracticabil.

Descărcările electrice au provocat patru incendii la grajduri, în localităţile Delniţa, Siculeni, Mihăileni şi Remetea, şase echipaje de pompieri ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă intervenind pentru stingerea flăcărilor, potrivit şefului Centrului Operaţional al ISU Harghita, Ovidiu Dudu.

Acesta a adăugat că este posibil să se fi produs inundaţii şi în alte localităţi ale judeţului, însă primarii nu au anunţat ISU, intervenind cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Judeţul Harghita se află sub avertizare cod galben de ploi şi hidrologic, începând de la ora 18.00 şi până joi, la ora 6.00, interval în care se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torente, în paralel cu depăşiri ale cotelor de atenţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici