HARTA agresiunilor câinilor în Bucureşti - peste 1.100 de oameni muşcaţi în 4 luni. Care sunt cele mai periculoase zone

Peste 1.100 de persoane au fost muşcate de câini în Bucureşti, în primele patru luni ale anului, cele mai multe cazuri fiind în Sectorul 6 iar cele mai puţine în Sectorul 1, a declarat pentru MEDIAFAX Răzvan Băncescu, cordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.

1889 afișări
Imaginea articolului HARTA agresiunilor câinilor în Bucureşti - peste 1.100 de oameni muşcaţi în 4 luni. Care sunt cele mai periculoase zone

HARTA agresiunilor câinilor în Bucureşti - peste 1.100 de oameni muşcaţi în 4 luni. Care sunt cele mai periculoase zone (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Potrivit cordonatorului de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, din ianuarie şi până la începutul lunii mai au reclamat că au fost atacate de câini fără stăpân 1.929 de persoane, dintre care 1.123 au fost muşcate, în timp ce la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" au ajuns peste 4.000 de copii şi adulţi, în aceeaşi perioadă.

"Diferenţa dintre numărul persoanelor muşcate de câini înregistrate la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor şi numărul raportat de Institutul «Matei Balş» este dată de inexistenţa unui protocol între cele două instituţii. Lucrăm la acest aspect şi, pentru o evidenţă exactă, sper să finalizăm un acord cât mai curând. În evidenţa noastră, momentan, se află doar persoanele care ne sesizează direct, după cum se vede, mai puţine decât în realitate", a declarat pentru MEDIAFAX Răzvan Băncescu.

Cele mai multe cazuri înregistrate la ASPA sunt în Sectorul 6, unde 483 de persoane au fost muşcate de câini, iar cele mai puţine în Sectorul 1, respectiv 32 de persoane.

În Sectorul 4, în primele patru luni ale anului au fost înregistrate 219 persoane muşcate de câini fără stăpân, în Sectorul 3 - 164 de persoane, în Sectorul 2 - 137, iar în Sectorul 5 au fost 92 de persoane.

"Este o legătură evidentă între zonele în care trăiesc cei mai mulţi câini fără stăpân şi cele în care sunt înregistrate persoanele care au suferit de pe urma acestor animale. Şi este evident faptul că zonele în care a fost înregistrat un număr mai mare de persoane muşcate de câinii fără stăpân se suprapun cu locurile unde am identificat haitele", a mai spus Răzvan Băncescu.

Datele ASPA privind persoanele muşcate de câini în Capitală se corelează cu harta privind incidentele cu câinii fără stăpân, în care Drumul Taberei este cartierul cu cele mai multe sesizări privind incidente legate de aceste animale, toate cele şase sectoare din Capitală având însă zone cu probleme legate de animalele agresive.

Pe harta ASPA, obţinută de MEDIAFAX şi prezentată în luna mai, au fost centralizate locurile unde s-au petrecut incidente cu câini fără stăpân, reclamate de cetăţeni timp de trei luni, atât telefonic, cât şi prin petiţii scrise sau online.

Analiza hărţii demonstrează că toate sectoarele Capitalei au mai multe zone în care a fost semnalată prezenţa unor câni agresivi, cele mai multe incidente reclamate venind însă din Sectorul 6, mai precis din Drumul Taberei.

Majoritatea sesizărilor din Sectorul 1 vizează zona cuprinsă între Calea Victoriei, Calea Plevnei şi Bulevardul Kogălniceanu, dar şi Parcul Herăstrău, unde cetăţenii au cele mai multe probleme cu câinii fără stăpân, la Roată, la restaurantul Pescăruş, dar şi în Grădina Japoneză.

În Sectorul 2, incidentele legate de câinii vagabonzi sunt concentrate în zona cuprinsă între Şoseaua Ştefan cel Mare, Şoseaua Colentina şi Bulevardul Lacul Tei, precum şi în Parcul Circului, zona Doamna Ghica şi strada Arhitect Grigore Ionescu.

În Sectorul 3, harta incidentelor este relativ uniformă, ieşind totuşi în evidenţă, după numărul de reclamaţii, Parcul IOR şi zona cuprinsă între străzile Dristor şi Râmnicu Vâlcea.

Sectorul 4 are probleme din acest punct de vedere în special în cartierul Berceni şi în apropierea Parcului Tineretului, către Sala Polivalentă şi Orăşelul Copiilor, dar şi în interiorul parcului, pe aleile de acces.

În Sectorul 5, conform datelor evidenţiate pe hartă, cele mai multe reclamaţii privind haitele de câini au vizat Calea Rahovei, Bulevardul Mihai Sebastian, zona 13 Septembrie (în jurul magazinului Prosper) şi Mărgeanului.

În Sectorul 6, pe câteva sute de metri din Bulevardul Drumul Taberei se concentrează 70 la sută din agesiunile înregistrate în sector, alte zone cu probleme fiind cartierul Crângaşi şi Bulervadul Iuliu Maniu, Pasajul Lujerului, Gorjului şi Bulevardul Uverturii.

Potrivit lui Răzvan Băncescu, harta incidentelor reclamate de bucureşteni este refăcută periodic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici