Harta restricţiilor: Cinci judeţe şi Municipiul Bucureşti au depăşit rata de infectare de trei la mie

  • Bucureştiul şi cinci judeţe au depăşit rata de infectare de trei la mia de locuitori.
  • Judeţul Cluj a trecut pe primul loc în acest top, cu o incidenţă de 3.7 la mie.
  • În Bucureşti, indicele a scăzut puţin faţă de ziua anterioară, de la 3.51 la 3.18.
1527 afișări
Imaginea articolului Harta restricţiilor: Cinci judeţe şi Municipiul Bucureşti au depăşit rata de infectare de trei la mie

Harta restricţiilor: Cinci judeţe şi Municipiul Bucureşti au depăşit rata de infectare de trei la mie

Bucureştiul şi cinci judeţe au depăşit rata de infectare de trei la mia de locuitori, astfel că au făcut trecerea în scenariul roşu. 

Judeţul Cluj a trecut pe primul loc în top, cu o incidenţă de 3.7, urmat de Alba, cu o rată de 3.66. 

Judeţul Sălaj are o rată de 3.24, urmat de Harghita cu 3.22 şi Timiş cu 3.16. 

Rata de infectare din Bucureşti este la 3.18, în scădere faţă de ziua precedentă (3.51).

Judeţele Mureş şi Alba sunt şi ele aprope de pragul limită, cu o rată de 2.76, respectiv 2.56. La Sibiu, rata de infectare a ajuns la 2.51, iar la Braşov la 2.45.

La extrema cealaltă se află judeţele Vrancea (0.78), Olt (0.86), Călăraşi (0.92) şi Buzău (0.96). 

Odată depăşit pragul de trei la mie, masca devine obligatorie şi în aer liber pentru toţi cei care au împlinit cinci ani şi poate fi dată jos pentru perioade scurte de timp doar pentru mâncat, băut şi fumat sau atunci când se face sport, cu condiţia ca activitatea să se desfăşoare în afara zonelor pietonale şi la o distanţă de cel puţin doi metri faţă de alte persoane. 

Totodată, localurile se închid la interior: restaurante, baruri şi cafenele, la fel şi teatrele, sălile de cinema şi cele de jocuri.

Nu în ultimul rând, şcolile se închid şi trec în scenariul roşu, ceea ce înseamnă că elevii fac cursuri numai online.

Chiar dacă indicele pe ultimele 14 zile trece de trei la mie la nivel de judeţ, restricţiile se aplică punctual în localităţile care depăşesc acest prag limită. 

Braşovul este ultimul oraş mare care se înscrie pe această listă şi în care toate măsurile prezentate se aplică de miercuri, chiar dacă, la nivel de judeţ, coeficientul este mai mic de trei la mia de locuitori. 

În Bucureşti, toate restricţiile se aplică deja de mai bine de o săptămână. Alte oraşe mari care au depăşit indicele de trei la mie sunt: Cluj, Timişoara, Sibiu, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Bacău, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Zalău. 

În localităţile în care rata de infectare este cuprinsă între 1.5 şi 3 la mie, localurile pot funcţiona şi la interior, însă la 30% din capacitate. 

Acolo unde indicele este sub 1.5 la mie, restaurantele pot primi clienţi până la jumătate din capacitate. 

În ceea ce priveşte masca de protecţie, ea este obligatorie în localităţile în care incidenţa cazurilor este mai mare de trei la mia de locuitori. Acolo unde rata este sub acest prag, masca de protecţie e obligatorie doar în zonele aglomerate: pieţe, târguri, zone pietonale, staţii de autobuz sau peroane, faleze şi pe o rază de 50 de metri în apropierea şcolilor. 

Amenzile pentru lipsa măştii de protecţie, acolo unde ea este obligatorie, pleacă de la 500 de lei şi ajung la 2.500 de lei. Dacă eşti sancţionat, ai 15 zile la dispoziţie să plăteşti jumătatea din amenda aplicată de poliţisti sau jandarmi. 

Noi măsuri restrictive au fost introduse şi în alte ţări. În Italia, restaurantele rămân deschise doar până la ora 18.00, iar măsurile vor fi valabile până pe 24 noiembrie.

Ultimul bilanţ indică circa 20.000 de cazuri noi de contaminare în 24 de ore, totalul de la începutul pandemiei ajungând la peste 500.000, cu 37.000 de decese.

Spania intră din nou în stare de urgenţă. Cu excepţia Insulelor Canare, circulaţia e restricţionată între orele 23 şi 6 în toată ţara, deplasările fiind permise doar pentru motive bine întemeiate: cumpărarea medicamentelor, deplasarea la locul de muncă, întoarcerea acasă sau îngrijirea bătrânilor şi copiilor.

Şi Rusia impune purtarea măştii în unele locuri publice şi recomandă închiderea barurilor noaptea. 

Judeţe în scenariul roşu (cu o rată de infectare de peste 3 la mie): Alba, Cluj, Harghita, Sălaj, Timiş + Municipiul Bucureşti. 

Judeţe în scenariul galben (cu o rată de infectare între 1.5 şi 3 la mie): Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa Năsăud, Braşov, Caraş Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vâlcea.

Judeţe în scenariul verde (cu o rată de infectare sub 1.5 la mie): Argeş, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Satu Mare, Tulcea, Vaslui şi Vrancea. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici