Heliski fără limite. Pesoanele cu dizabilităţi din echipa Caiac SMile au făcut imposibilul, posibil la Muntele Mic

Muntele Mic a rămas chiar mic în faţa curajului, determinării şi pasiunii pentru schi şi senzaţii tari a membrilor cu nevoi speciale din Asociaţia Caiac SMile. Prin acţiunea lor extrem de atipică şi curajoasă, persoanele cu dizabilităţi au dovedit României şi lumii întregi că nu există limite şi că atât timp cât există voinţă, ei pot face orice îşi propun.

98 afișări
Imaginea articolului Heliski fără limite. Pesoanele cu dizabilităţi din echipa Caiac SMile au făcut imposibilul, posibil la Muntele Mic

Heliski fără limite. Pesoanele cu dizabilităţi din echipa Caiac SMile au făcut imposibilul, posibil la Muntele Mic

Ştiţi ce este cu adevărat special la persoanele cu nevoi speciale? CURAJUL!

Curajul de a merge mai departe în ciuda tuturor provocărilor şi de a le face faţă cu un zâmbet larg. Asta îi face cu adevărat speciali. Nu există limite. Nu există nu pot. Nimic nu le stă în cale când îşi propun ceva. Nici măcar un scaun rulant. Oamenii cu dizabilităţi pot face orice. Pot cuceri cele mai înalte culmi, la propriu şi la figurat. Ne demonstrează asta Ionuţ Stancovici şi membrii speciali ai echipei sale de la Asociaţia Caiac SMile printr-o experienţă fantastică de heliski la Muntele Mic:

Când îi văd pe pârtie cât de mult se bucură, înţeleg că eu întotdeauna trebuie să-i duc mai departe, mai departe. Am zis să le fac o bucurie şi să facem împreună o acţiune mai atipică, într-un loc mai greu accesibil, să fie cu adevărat o experienţă de neuitat care să le dea încredere că ei pot face orice. Ce fac eu, pot face şi ei!” – Ionuţ Stancovici, fondator Asociaţia Caiac SMile

Un elicopter. Muntele Mic. Persoanele cu dizabilităţi din echipa Caiac SMile şi tot curajul şi pasiunea lor. Au zburat la propriu şi la figurat. Au atins cele mai înalte culmi. Iar asta demonstrează încă o data că nu există limite pentru persoanele cu nevoi speciale.

„Educaţia pe care ei ne-o dau când suntem pe pârtie sau când avem acţiuni este una foarte importantă. Oamenii din jur vin la mine şi îmi spun: Wow, Ionuţ, nu am crezut că voi vedea aşa ceva. Eu aveam o frică pentru aşa ceva, dar văzându-i pe ei că nu au teamă, eu cum să mai am?” – Ionuţ Stancovici

Caiac Smile transformă prin sport dizabilităţile în abilităţi

Prin intermediul sportului, Asociaţia Caiac SMile transformă dizabilităţile în abilităţi şi temerile în zâmbete. Acţiunea de heleski de la Muntele Mic este una fantastică şi este un manifesto şi un mesaj puternic pentru toate persoanele cu dizabilităţi din România că ei pot şi că pot face lucruri extraordinare alături de echipa Caiac SMile.

Asociaţia are în desfăşurare chiar în această perioadă proiectul „Tabere de schi adaptat”, o extensie a proiectului de anul trecut „Şi oamenii cu dizabilităţi îşi doresc să schieze” , însă la o scară mult mai mare.

Despre proiectul: Şi oamenii cu dizabilităţi îşi doresc să schieze”

În sezonul de iarnă 2021-2022, Asociaţia Caiac SMile a demarat proiectul „ Şi oamenii cu dizabilităţi îşi doresc să schieze ” , prin care a reuşit să accesibilizeze pârtii din întreaga ţară pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, prin dotarea acestora cu 13 monoschiuri.

Mai mult decât atât, au organizat evenimente la fiecare dintre pârtii şi au instruit monitorii şi salvamontiştii în vederea folosirii monoschiurilor pe pârtiile de la Cavnic, Vatra Dornei, Cluj Napoca, Cheile Grădiştei, Poiana Braşov, Buşteni, Predeal, Păltiniş. Iar odată cu accesibilizarea pârtiilor pentru persoanele cu dizabilităţi, a apărut nevoia de a extinde sportul de iarnă pentru ei la nivel de practicare independentă. Asociaţia a făcut un pas mare în acest sens, iar membrii speciali ai clubului Caiac SMile au devenit în iarna anului 2022 monitori de schi acreditaţi.

Iar în sezonul de iarnă 2022-2023, 1000 de persoane cu nevoi speciale schiază.

Pentru toate persoanele cu dizabilităţi care îşi doresc să înveţe să schieze independent, Asociaţia a extins proiectul „ Şi oamenii cu dizabilităţi îşi doresc să schieze”, dar la un nivel mult mai mare. Pasiunea pentru aventură şi dorinţa de a face sport a persoanelor speciale i-a impresionat. Astfel, începând cu sezonul 2022-2023, şi-au propus să ajungă la cel puţin 1000 de persoane cu dizabilităţi care vor să se bucure de sezonul de iarnă la schi.

Pentru fiecare tabără, cinci persoane cu dizabilităţi locomotorii şi însoţitorii lor vor învăţa să schieze independent folosind monoschiul. În cadrul unei tabere cu durata de 6 zile, beneficiarii se familiarizează cu toate conceptele cheie şi de siguranţă ale sportului, practică tehnici şi procedee pe care, mai apoi, le vor consolida, programul având ca finalitate practicarea schiului adaptat de către aceştia în mod independent.

Pe lângă cele 40 de persoane înscrise în taberele speciale, membrii asociaţiei vor fi disponibili pe pârtii şi pentru alte persoane cu diferite deficienţe, dornice de a învăţa să schieze sau să simtă bucuria alunecării pe zăpadă alături de un instructor care îi va plimba în monoschi. Programul de zi, care se va desfăşura complementar, va cuprinde experienţa completă a schiului adaptat la nivel de bază.

Împreună suntem #limitless.

Campaniei i s-au alăturat: Mirela Retegan, Alex Dima, Cătălin Măruţă, Mihai Găinuşă, Mihai Cioată

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici