Hidroelectrica, somată să repare un dig care-i aparţine şi care a fost rupt de apele Buzăului

Apele râului Buzău au rupt un dig din comuna Mărăcineni care aparţine Hidroelectrica, motiv pentru care Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău au solicitat companiei energetice să intervină "în regim de urgenţă" pentru remedierea situaţiei.

379 afișări
Imaginea articolului Hidroelectrica, somată să repare un dig care-i aparţine şi care a fost rupt de apele Buzăului

Hidroelectrica, somată să repare un dig care-i aparţine şi care a fost rupt de apele Buzăului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat de presă de luni, Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) face câteva precizări legate de situaţia a trei diguri afectate sau rupte de apele care au crescut ca urmare a ploilor din ultima vreme.

Despre Barajul Valea Lungă de pe râul Bratilov din Giurgiu, sursa citată anunţă că "s-a produs o deversare parţială, din cauza precipitaţiilor căzute în ultima perioadă, urmată de o eroziune în zona deversorului de ape mari, care a condus la ruperea parţială şi la inundarea drumului comunal 14 Cosoaia - Zevestreni - judeţul Teleorman". Potrivit MMP, proprietarul acestui baraj este Agenţia Domeniilor Statului (ADS), care l-a închiriat SC Agro Expres MGM SRL, firmă aflată în insolvenţă.

"La ultima inspecţie în teren din data de 15 iunie 2011, acestei societăţi i-a fost acordat termen de obţinere a autorizaţiei de funcţionare în siguranţă - 15 iulie 2011 - şi a autorizaţiei de gospodărire a apelor - 15 august 2011", spun cei de la Ministerul Mediului, care nu precizează dacă respectiva firmă s-a conformat sau nu.

Specialiştii MMP adaugă că descărcătorul de ape mari al barajului nu este betonat şi, în plus, pe lângă golirea de fund, există o conductă de prea plin care a fost "expulzată" cu ocazia acestei deversări.

Un alt dig care face obiectul comunicatului de luni al MMP este cel de la Pătlăgeanca, judeţul Tulcea. Aici se lucrează la un tronson de zid din beton lung de circa 400 de metri pentru apărarea localităţii, parte dintr-o lucrare "complexă" ce presupune construirea a 12 kilometri de îndiguiri, canal de desecare şi staţie de pompare. Până în prezent zidul a fost construit pe jumătate, însă în zona centrală, "din cauza unor probleme de tasare", s-au demontat patru ploturi a câte nouă metri liniari, pentru a proteja restul lucrării.

"În această zonă, constructorul a primit dispoziţie pentru închiderea acestui tronson cu lucrări din terasamente, până la identificarea unei soluţii definitive în cadrul aceste investiţii", mai spun cei de la MMP, care dau însă asigurări că nivelul apei pe braţul Tulcea trebuie să crească încă cel puţin jumătate de metru până când apa l-ar putea depăşi.

"La ora actuală nu sunt probleme legate de inundaţii, iar prin măsurile dispuse localitatea va fi apărată la un nivel corespunzător investiţiei", asigură MMP.

În legătură cu digul de pe râul Buzău, din zona satului Potoceni, comuna Mărăcineni, ministerul anunţă că specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa "s-au deplasat la faţa locului şi au constatat eroziunea cu antrenare de material a digului de apărare mal stâng al râului Buzău pe o lungime de circa 50 de metri, care a înaintat din cauza ploilor, ajungând, astăzi, (luni, n.r.) la 150 de metri".

Potrivit sursei citate, digul aparţine Sucursalei Hidrocentrale Buzău a SC Hidroelectrica SA.

"Digul a fost afectat în urma ploilor abundente din 24 şi 25 mai 2012, care au produs creşteri de debite pe râul Buzău (...). În urma acestei constatări, a fost transmisă notificare către SC Hidroelectrica SA, care, în calitate de deţinător al acestei lucrări, are obligaţia, conform Legii Apelor 107 din 96 (...) să intervină pentru refacerea digului afectat. În această dimineaţă (luni, n.r.), Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a dispus ca SC Hidroelectrica SA să intervină în regim de urgenţă pentru remedierea situaţiei", au mai anunţat cei de la MMP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici