Horia Simu şi Crinuţa Dumitrean, trimişi în judecată de DNA într-un alt dosar ANRP

Omul de afaceri Horia Simu şi fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, au fost trimişi în judecată, vineri, de DNA pentru noi presupuse fapte de corupţie privind despăgubiri acordate pentru un teren în municipiul Constanţa, prejudiciul fiind calculat la peste 7,7 milioane de euro.

961 afișări
Imaginea articolului Horia Simu şi Crinuţa Dumitrean, trimişi în judecată de DNA într-un alt dosar ANRP

Crinuţa Dumitrean

Crinuţa Dumitrean şi Horia Simu sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi luare de mită, respectiv complicitate la abuz în serviciu, dare de mită şi spălare de bani, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA).

Potrivit sursei citate, alături de cei doi, vor mai fi judecaţi deputatul Marko Attila, Remus Baciu, Cristian Mihai, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan, Cătălin Teodorescu,Florentina Savu şi Horaţiu Dima.

Faptele de corupţie ar fi fost comise în legătură cu modalitatea de oferire a despăgubirilor pentru un teren din Constanţa, pentru care Horia Simu cumpărase drepturi litigioase, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro.

Procurorii DNA susţin că după, momentul achiziţionării drepturilor litigioase, Horia Simu a apelat la apropiaţi şi la persoane cu funcţii de conducere din ANRP pentru a urgenta obţinerea despăgubirilor.

"Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor, în calitate de preşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care, valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.", se arată în rechizitoriul DNA.

Astfel, susţine DNA, terenul a fost supraevaluat cu suma de 7.715.000 de euro. Anchetatorii notează în rechizitoriu că membrii Comisiei din cadrul ANRP au aprobat raportul supraevaluat, deşi au constatat că "suprafaţa respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol."

"Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidenţiată poziţia exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacţii de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul şi extravilanul municipiului Constanţa care nu aveau categoria de folosinţă teren agricol", se mai notează în rechizitoriu.

Procurorii anticorupţie spun că pentru „ajutorul acordat”, în perioada ianuarie – 02 august 2011, Crinuţa Dumitrean a acceptat promisiunea şi a primit, printr-un intermediar, de la inculpatul Simu Horia suma de 400.000 euro.

Expertul evaluator, Horaţiu Dima, ar fi primit la rândul său, tot de la Horia Simu, suma de 5.000 de euro.

"În perioada 24.06.2011 – 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei totale de 5.066.300 euro, obţinută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale", suţine DNA.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici