Hossu: Am propus impozitarea cu 30% a drepturilor de autor şi a PFA

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că a propus Guvernului, ca alternativă la îngheţarea pensiilor, impozitarea drepturilor de autor şi a PFA-urilor cu 30 la sută, dar nu a primit niciun răspuns de la Executiv, dacă este sau nu de acord cu această măsură.

94 afișări
Imaginea articolului Hossu: Am propus impozitarea cu 30% a drepturilor de autor şi a PFA

Hossu: Am propus impozitarea cu 30% a drepturilor de autor şi a PFA (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Hossu a precizat că cei care sunt plătiţi exclusiv din drepturi de autor şi persoanele fizice autorizate trebuie să plătească aceleaşi impozite pe care le prevede orice contract individual de muncă, respectiv de 30 la sută.

Sindicatele propun ca măsuri alternative pentru economie la bugetul statului impozitarea diferenţiată, lărgirea bazei de impozitare pentru persoanele fizice autorizate (PFA) şi pentru cei care câştigă venituri exclusiv din drepturi de autor, îngheţarea, şi nu diminuarea pensiilor.

Sindicatele cred că se poate modifica scrisoarea de intenţie către FMI astfel încât salariile bugetarilor să scadă cu zece la sută şi doar în 2010, fără fi diminuate deloc pensiile, iar diferenţa să fie luată de la stimulente, achiziţii şi servicii.

Măsurile propuse de sindicalişti prevăd şi limitarea achiziţiilor, a bunurilor şi serviciilor, precum şi eliminarea micii evaziuni prin plata accizelor la combustibil pentru comercianţi. De asemenea, sindicaliştii au spus că nu sunt de acord cu măsurile aberante precum impozitarea tichelor de masă.

Consiliul Economic şi Social (CES) a trimis Guvernului, la solicitarea sindicatelor şi patronatelor, o solicitare de redactare a unei noi scrisori pentru Fondul Monetar Internaţional, în care să fie incluse măsurile propuse de cele două părţi.

Scrisoarea către FMI trebuie aprobată de Guvern până miercurea viitoare, ca să poată fi avizată şi de board-ul Fondului, la finele lunii iunie, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

"Miercurea viitoare este termenul limită de aprobare în Guvern a scrisorii pentru ca aceasta să intre în aprobarea FMI de la finele lunii iunie", a afirmat el.

Premierul Emil Boc a anunţat, în şedinţa de miercuri a Cabinetului, că Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici