Hossu: Am reproşat reprezentanţilor FMI că au transformat dialogul social în unul de tip comunist

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat luni seară, după discuţiile cu reprezentanţii FMI, că le-a reproşat acestora transformarea dialogului social într-unul de tip comunist, dat fiind faptul că sindicatele au fost chemate la negocieri după ce se decisese cu privire la salariul minim.

578 afișări
Imaginea articolului Hossu: Am reproşat reprezentanţilor FMI că au transformat dialogul social în unul de tip comunist

Bogdan Hossu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Hossu a spus că reproşul făcut reprezentanţilor FMI a fost justificat de faptul că reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au chemat sindicatele la discuţii privind salariul minim după ce convenise deja cu Guvernul în privinţa majorării acestuia în două etape, la 750 de lei şi, ulterior, la 800 de lei.

În acelaşi context, liderul "Cartel Alfa" a mai spus că principalele cinci confederaţii sindicale au subliniat, la discuţiile cu reprezentanţii FMI, necesitatea majorării salariului minim la 850 de lei, în condiţiile în care de această măsură ar viza nu mai puţin de 1,9 milioane de salariaţi, existând totodată beneficii aduse bugetului de stat.

Bogdan Hossu a adăugat că discuţiile de luni purtate la sediul FMI din Bucureşti au vizat şi reformele în structura companiilor cu capital majoritar de stat, în special la cele din energie şi transporturi, sindicaliştii cerând întâlniri separate cu federaţiile din domeniile respective.

Preşedintele "Cartel Alfa" a adăugat că a fost abordat şi subiectul modificării Legii dialogului social, prilej cu care reprezentanţii FMI ar fi exprimat rugămintea ca proiectul în acest sens să intre în dezbatere parlamentară.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a şaptea şi a opta evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuţie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară. Misiunea FMI va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE în valoare de cinci miliarde de euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici