Hossu: Noul Cod al muncii este o formă de sclavagism. Singura şansă pentru salariaţi este să iasă în stradă cu pietre

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat vineri că modificările la Codul Muncii sunt o nouă formă de sclavagism, pentru că patronul poate concedia colectiv oricând şi a doua zi să angajeze alte persoane.

116 afișări
Imaginea articolului Hossu: Noul Cod al muncii este o formă de sclavagism. Singura şansă pentru salariaţi este să iasă în stradă cu pietre

Hossu: Noul Cod al muncii este o formă de sclavagism, patronul putând concedia colectiv oricând (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele "Cartel Alfa", a spus, după întâlnirea cu premierul Emil Boc privind modificările la Codul Muncii, că Guvernul nu a preluat ceea ce partenerii sociali au convenit şi "doreşte o dereglementare care să răspundă intereselor unor speculatori", mai ales în domeniul IMM.

Hossu a precizat că prin modificările dorite de Guvern la Codul Muncii se ajunge la o relaţie anormală între angajaţi şi angajator, patronul putând concedia colectiv oricând şi în acelaş timp să angajeze a doua zi alte persoane, acest lucru fiind prevăzut expres în Codul Muncii, ceea ce înseamnă o formă de sclavagism.

"Vom ajunge să fim daţi afară din UE, conceptele respective nu au nimic de-a face cu directivele europene", a precizat Hossu.

Liderul "Cartel Alfa" a afirmat că în afară de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, toţi partenerii sociali au dorit păstrarea contractelor colective de muncă.

"Azi am pus problema contractelor colective de muncă, din nou cea mai importantă problemă şi singurii care se opun păstrării acestora sunt cei de la Consiliul Naţional al IMM-urilor. Toate celelalte prevederi scot sindicatele din IMM-uri şi dau pe mâna reprezentanţilor angajaţilor, care sunt persoane manipulate de angajatori", a spus Hossu.

Hossu a mai spus că, după aproximativ 20 de ore de discuţii cu premierul, partenerii sociali au crezut că textul final va fi cel convenit în timpul acestor discuţii, dar este tot vechiul text, corectat puţin.

Singura şansă pentru salariaţi este să iasă în stradă cu pietre

Preşedintele "Cartel Alfa" a anunţat că luni toate confederaţiile vor decide proteste mult mai violente ca până acum.

"Se pare că numai violenţa face legea în România. Orice cale de a încerca construcţia unui dialog social normal constatăm că nu are eficienţă. Se pare că numai protestele sau ieşirea lumii cu pietre şi bâte în stradă sunt singura formă care poate rezolva în România de astăzi, pentru că guvernanţii au rămas la mentalitatea feudală, neînţelegând că pacea socială înseamnă construcţia unui dialog social", a spus Hossu.

Vicepreşedintele BNS Ion Pisc a precizat că premierul le-a spus că este posibilă asumarea Guvernului pe Codul Muncii şi, întrebat cum motivează eliminarea contractelor colective, acesta nu a adus niciun argument. "

"Boc dă cu barda pur şi simplu. Aşa vrea el, şi la fel vor reacţiona şi românii", a spus Pisc.

Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, înaintea întâlnirii cu sindicatele şi patronatele, că există posibilitatea ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii, o decizie urmând să fie luată după discuţii în Coaliţie şi în Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici