Hossu: Ordonanţa de aplicare a Legii salarizării afectează contractele colective de muncă

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, că proiectul de OUG privind aplicarea Legii salarizării unitare afectează contractele colective de muncă şi încalcă legile în vigoare, precizând că dacă Guvernul îl va aproba în forma actuală, sindicaliştii vor face plângere la OIM.

77 afișări
Imaginea articolului Hossu: Ordonanţa de aplicare a Legii salarizării afectează contractele colective de muncă

Hossu: Ordonanţa de aplicare a Legii salarizării afectează contractele colective de muncă (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Bogdan Hossu a precizat că şi în Legea 330/2009 care stabileşte salarizarea bugetarilor se arată că unele prevederi ale contractului colectiv de muncă în vigoare nu se mai aplică, respectiv cele privind unele sporuri, ceea ce este contrar prevederilor constituţionale şi convenţiilor privind drepturile omului.

"Sperăm ca Guvernul să nu promoveze acest act normativ în forma actuală, pentru că este contrar legilor în vigoare şi vom face plângeri la Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) dacă acest lucru se va întâmpla", a spus liderul sindical.

Preşedintele "Cartel Alfa" a adăugat că sindicaliştii cer şi modificarea articolului 30 din Legea 329/2009 privind reoganizarea unor instituţii, care prevede ca negocierea contractelor colective de muncă să se facă numai după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli.

Hossu a subliniat că sindicaliştii acceptă acest lucru doar cu condiţia ca bugetele să nu devină un instrument de blocare a contractelor colective de muncă, adică să fie aprobate până la finalul anului respectiv, nu în anul următor.

Guvernul se va reuni luni seară în şedinţă, pentru a discuta normele de aplicare a Legii de salarizare unitară.

Sindicatele şi patronatele au fost anunţate, vineri, de către reprezentanţi ai Guvernului că proiectul de hotărâre de guvern pentru aplicarea Legii privind salarizarea unitară a fost transformat într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, care detaliază mai clar salarizarea în autorităţile reorganizate

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici