Hotărârile tuturor instanţelor din România, disponibile pe rolii.ro

Hotărârile judecătoreşti emise de toate instanţele din România vor putea fi consultate pe portalul www.rolii.ro, lansat miercuri, pe care au fost deja publicate 2,2 milioane de hotărâri din 2013 - 2015, urmând să fie publicate până la 20 de milioane de decizii din anii anteriori.

4048 afișări
Imaginea articolului Hotărârile tuturor instanţelor din România, disponibile pe rolii.ro

Hotărârile tuturor instanţelor din România, disponibile pe rolii.ro

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a lansat miercuri portalul Institutului Român pentru Informaţii Juridice - Romanian Legal Information Institute (ROLII).

Până miercuri, 2,2 milioane de hotărâri judecătoreşti anonimizate au fost publicate pe portal, urmând ca în perioada următoare să fie incluse hotărâri judecătoreşti definitive din anii anteriori începând cu anul 2007. Portalul ROLII va deţine în aceste condiţii un portofoliu de aproximativ 20.000.000 hotărâri judecătoreşti definitive, potrivit CSM.

Prin acest proiect cei interesaţi vor putea identifica practica unei anumite instanţe într-o anumită materie.

Potrivit CSM, lansarea portalului marchează o etapă cheie în creşterea transparenţei actului de justiţie din România şi în dezvoltarea şi promovarea accesului liber, general şi gratuit la informaţia juridică publică, legislaţia şi jurisprudenţa românească şi europeană. Portalul reprezintă un real instrument pentru unificarea practicii judiciare, fiind util atât cetăţenilor – ca destinatari principali ai acestui proiect, dar şi tuturor categoriilor de profesionişti implicaţi în domeniul justiţiei.

Prin lansarea portalului şi publicarea tuturor hotărârilor judecătoreşti în spaţiul virtual, integral şi anonimizate, România se numără printre primele ţări din Uniunea Europeană în care cetăţenii şi profesioniştii în drept pot accesa gratuit hotărârile pronunţate de instanţe.

Institutul Român pentru Informaţii Juridice - Romanian Legal Information Institute ROLII a fost înfiinţat în 2012, la iniţiativa CSM, având ca membrii fondatori: Consiliul Superior al Magistraturii, Instututul Naţional al Magistraturii, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, Institutul Notarial Român, Uniunea Naţională a Barourilor din România, Institutul Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Avocaţilor şi pe persoana fizică Adrian Toni Neacşu.

Fundaţia are ca scop definitoriu susţinerea, dezvoltarea şi promovarea liberului acces la informatia juridică publică prin crearea cadrului corespunzător necesar pentru ca informaţiile juridice rezultate din activitatea autorităţilor şi instituţiilor publice să poata fi puse la dispoziţia oricărui cetăţean în mod gratuit, în format electronic, în special prin intermediul internetului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici