Hunedoara: Bărbat acuzat că a furat şi vândut în străinătate tezaure dacice, condamnat la închisoare

Un bărbat acuzat că a furat şi a vândut în străinătate tezaure dacice descoperite în Munţii Orăştiei, judeţul Hunedoara, a fost condamnat la opt ani de închisoare de Tribunalul Hunedoara şi la plata de despăgubiri de 2,54 milioane de euro statului român, însă sentinţa nu este definitivă.

301 afișări
Imaginea articolului Hunedoara: Bărbat acuzat că a furat şi vândut în străinătate tezaure dacice, condamnat la închisoare

Hunedoara: Bărbat acuzat că a furat şi vândut în străinătate tezaure dacice, condamnat la închisoare (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Potrivit informaţiilor publicate, joi, pe site-ul Tribunalului Hunedoara, magistraţii l-au condamnat pe Adrian Stoicoi la opt ani de închisoare pentru patru infracţiuni de furt calificat, comise în perioada martie 1999 - mai 2013, bărbatul fiind acuzat de traficarea a două tezaure dacice descoperite în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, instanţa l-a obligat pe Adrian Stoicoi la plata de despăgubiri de 2,54 milioane de euro către statul român, prin Ministerul Culturii.

Magistraţii au mai dispus ca de la inculpat să fie confiscată suma de 100.000 de lei, reprezentând valoarea pe care bărbatul a obţinut-o prin traficarea unui tezaur dacic furat din zona cetăţilor dacice în martie 1999, dar şi suma de 6.800 de euro pe care Stoicoi a dobândit-o prin valorificarea unor obiecte de tezaur furate din acelaşi loc, în iunie 2007.

În timpul anchetei, în urma percheziţiilor la locuinţa bărbatului, au fost confiscate un detector de metale, patru hărţi militare cu situl Sarmizegetusa Regia şi patru aparate de emisie-recepţie.

Pentru recuperarea pagubelor, judecătorii au menţinut sechestrul asigurător dispus în luna august 2013 pe bunurile bărbatului, respectiv o casă de vacanţă în Munţii Orăştiei şi un apartament în Orăştie.

Sentinţa Tribunalului Hunedoara nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Adrian Stoicoi, cunoscut ca Adi Bocşeru, a fost trimis în judecată în august 2013, pe baza rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Bărbatul era acuzat că a făcut parte, în perioada 1998 - 2013, dintr-o reţea infracţională specializată în sustragerea de obiecte de patrimoniu din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi în valorificarea acestora pe piaţa neagră internaţională. El ar fi vândut şi spălat peste hotare mai multe tezaure monetare formate din stateri Lysimach, kosoni şi denari romani, precum şi brăţări dacice, sustrase din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici