Hunedoara: Numărul celor care au intrat în greva foamei la Termocentralei Mintia a ajuns la 65

Numărul celor care au intrat în greva foamei la Termocentralei Mintia a ajuns la 65, în timp ce aproximativ 20 de ortaci de la Mina Livezeni s-au blocat în subteran, transmite corespondentul MEDIAFAX.

493 afișări
Imaginea articolului Hunedoara: Numărul celor care au intrat în greva foamei la Termocentralei Mintia a ajuns la 65

Hunedoara: 25 de lideri sindicali şi angajaţi ai Termocentralei Mintia au intrat în greva foamei (Imagine: Darius Mitrache/ Arhiva Mediafax Foto)

"În greva foamei sunt 65 de persoane. Nu vom renunţa, situaţia este gravă, e ultimul lucru pe care îl mai putem face”, a declarat, luni după-amiază, corespondentului MEDIAFAX, Mircea Crişovan, liderul de sindicat de la Sindicatul Liber Independent Termocentrale Deva.

Acesta acuză şefii CEH că nu au ţinut cont de părerile sindicaliştilor şi că au propus încetarea raporturilor de muncă pentru o mie de salariaţi care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Angajaţii sunt nemulţumiţi şi de salariile şefilor din minerit şi energie, care ar ajunge la 25.000 de lei. Oamenii îşi doresc ca aceste salarii să fie reduse considerabil.

"Punctul culminant al nemulţumirilor a fost decizia numărul şase, care prevedea şomaj tehnic doar la partea de energie, fără directori. Ne dorim anularea deciziei numărul şase sau altă decizie prin care să plece tot personalul, cu directori, cu mineri şi cu toată lumea. Al doilea punct, contractul colectiv de muncă a fost denunţat, am solicitat de urgenţă negocierea şi încheierea unor acorduri cu toate sindicatele legal constituite”, a afirmat Mircea Crişovan.

Liderii Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva au intrat, luni dimineaţa, în greva foamei. În jur de 25 de persoane au ales această formă de protest şi cer demisia directorilor care au adus Complexul Energetic Hunedoara în insolvenţă.

Simultan, în curtea Termocentralei Mintia protestează alte 100 de persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că firma de insolvenţă GMC Craiova, desemnată ca administrator special al Complexului Energetic Hunedoara, a denunţat contractul colectiv de muncă şi cer reglementarea acestei situaţii.

Totodată, peste 70 de mineri din schimbul I, din cadrul Exploatării Miniere Livezeni, vor rămâne în subteran după terminarea turei. Nemulţumirile acestora sunt legate tot de anunţul făcut de GMC Craiova.

"Vrem demiterea de urgenţă a tuturor vinovaţilor, conform raportului administratorului judiciar, să fie destituit şi să se facă desfacerea contractului de muncă. O altă cerinţă este să elaboreze administraţia un program de închidere pe şapte-opt ani de zile cu program de restructurare, reorganizare, plăţi compensatorii şi tot ce trebuie şi drepturile pe care le-au pierdut în urma denunţării contractului colectiv de muncă să fie negociate direct pe contractul individual de muncă", a declarat, pentru MEDIAFAX, Adrian Jurca, liderul minerilor de la Livezeni.

Administratorul judiciar al companiei intrată în insolvenţă în luna ianuarie a denunţat, vineri, contractul colectiv de muncă, astfel că angajaţii CEH rămân doar cu drepturile stipulate în contractele individuale de muncă. Reprezentanţii CEH au declarat că administratorul judiciar a denunţat contractul colectiv de muncă întrucât societatea intenţionează să se reorganizeze.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici