Hunedoara: Peste 200 de persoane au protestat la Ţebea faţă de gestul lui Csibi Barna

Peste 200 de persoane au protestat, duminică, în curtea bisericii ortodoxe din localitatea hunedoreană Ţebea, unde se află mormântul lui Avram Iancu, faţă de gestul lui Csibi Barna, care potrivit protestatarilor a "încercat să tulbure somnul crăişorului munţilor".

83 afișări
Imaginea articolului Hunedoara: Peste 200 de persoane au protestat la Ţebea faţă de gestul lui Csibi Barna

Hunedoara: Peste 200 de persoane au protestat la Ţebea faţă de gestul lui Csibi Barna (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Peste 200 de persoane care au participat, duminică, la slujba de la biserica ortodoxă din satul Ţebea au declanşat un protest spontan în faţa mormântului lui Avram Iancu, aflat în curtea bisericii.

Oamenii au afişat un drapel şi un banner pe care scria "Iancule mare, dormi în pace, moţii veghează".

La difuzoarele aduse în cimitir s-au auzit acordurile marşului lui Avram Iancu, iar mai multe persoane, între care şi primarul oraşului Brad, Florin Cazacu, au ţinut discursuri.

"Din păcate, astăzi, la 139 de ani de la trecerea lui Avram Iancu în nemurire, un netrebnic extremist, un păpuşar de cea mai joasă speţă, încearcă să tulbure somnul cu gesturi criminale odioase, nedemne de o fiinţă umană raţională, şi care considerăm că nu trebuie tolerate, trebuie urgent să fie condamnate cu fermitate de către autorităţile competente în conformitate cu legea", a declarat, în discursul său, primarul din Brad, Florin Cazacu.

Moţii prezenţi la protest au susţinut că Avram Iancu este un erou naţional, un adevărat simbol al românilor, iar, prin gestul său, tânărul din Harghita a încercat "să tulbure somnul crăişorului munţilor".

Toţi cei prezenţi la protestul care a durat aproximativ o oră au avut fulare tricolore la gât şi cocarde tricolore în piept.

Csibi Barna, funcţionar public la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Harghita, a solicitat, săptămâna trecută, autorizaţie de la Primăria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicată Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menită să aducă în atenţia locuitorilor din municipiu istoria evenimentelor din 1848-1849.

El a luat un manechin purtând pe figură o poză a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" şi apoi l-a spânzurat.

Manechinul care îl întruchipa pe Avram Iancu a fost "condamnat la moarte prin spânzurare" de un "tribunal" care l-a găsit vinovat de "crime împotriva umanităţii şi genocid".

Marţi, pe blogul personal, Csibi Barna făcea următoarea remarcă: "Dumnezeu să fie milostiv cu sufletul lui. Aşa păţesc toţi cei care greşesc împotriva naţiunii maghiare şi a secuilor".

Parchetul Tribunalului Harghita s-a autosesizat şi îl va cerceta pe Csibi Barna pentru instigare la discriminare.

Csibi Barna a fost detaşat pentru şase luni de către preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, în Abrud, judeţul Alba, oraşul în care a urmat clasele elementare fostul revoluţionar.

Csibi Barna va fi, totodată, cercetat şi de către Comsia de Disciplină pentru gestul său.

Potrivit şefului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Harghita, Kedves Imre, "detaşarea va intra în vigoare de luni şi are o durată de o jumătate de an".

El a spus că ordinul şefului ANAF i-a fost înmânat lui Csibi Barna.

Csibi Barna a declarat vineri că "ordinul este legal" şi că îl va respecta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici