ICCJ îi dă înapoi procurorului Emilian Eva o parte din tablourile ridicate de DNA

Instanţa supremă a decis, marţi, ca procurorul Emilian Eva să primească înapoi 29 de tablouri ridicate de anchetatorii DNA, în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi spălare de bani.

588 afișări
Imaginea articolului ICCJ îi dă înapoi procurorului Emilian Eva o parte din tablourile ridicate de DNA

ICCJ îi dă înapoi procurorului Emilian Eva o parte din tablourile ridicate de DNA

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au admis, marţi, contestaţia pocurorului Emilian Eva privind măsurile asigurătorii impuse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii.

Astfel, instanţa supremă a decis ridicarea sechestrului pe 29 din cele 126 de tablouri indisponibilizate de DNA şi care sunt enumerate în declaraţiile de avere completate de magistratul Emilian Eva pentru anii 2014- 2015, respectiv: - autor indescifrabil- 1.000 lei; autor indescifrabil - 1.000 lei; V. Popescu- 1.000 dolari; C. Ressu - 1.000 euro; S. Ziffer- 800 euro; D. Ghiaţă- 800 euro; A Bălţatu (acuarelă)- 800 lei; C. Baba (cărbune) 2 bucăţi- 2.000 lei; R. Postolache (acuarele) 3 bucăţi- 1.200 lei; E. Tomaziu- 500 lei; R. Darînga 2 bucăţi- 1.500 lei; A. Cristescu 2 bucăţi- 600 euro; A. N. (acuarelă) - 150 lei; T. Erno — 2.000 euro; T. Erno- 2.000 euro; M. Teişanu - 1.000 euro; R. Negely- 500 euro; R. Negely (cărbune)- 300 euro; A. Negoşaru- 800 lei; autor indescifrabil, 2 bucăţi- 1.200 lei; autor indescifrabil- 800 lei; autor indescifrabil- 800 lei.

Judecătorii au dispus ca tablourile să îi fie restituite magistratului Emilian Eva, acesta având obligaţia de a le păstra până la pronunţarea unei decizii definitive în dosarul în care a fost trimis în judecată.

Decizia magistraţilor instanţei supreme este definitivă.

Magistraţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Emilian Eva, procuror în cadrul Parchetului Tribunalului Iaşi, la data faptelor, pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Bianca Mădălina Eva şi Ioan Eva, fiica şi nepotul magistratului ieşean, pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit rechizitoriului, în mai- iunie 2014, perioadă în care tatăl procurorului Emilian Eva, Ludovic Eva, se afla internat în Spitalul Clinic de Urgenţă "Profesor dr. Nicolae Oblu" din Iaşi, magistratul i-a cerut doctorului cardiolog Dan Tesloianu să facă toate eforturile profesionale "ca să fie bine pentru toată lumea".

Ulterior acestei solicitări, pe 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul cardiolog, care era cercetat penal pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune, întrucât faptele nu există.

Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Emilian Eva.

Conform sursei citate, imediat după ce magistratul a clasat dosarul medicului, în intervalul septembrie 2014- martie, Emilian Eva a cerut şi a primit diverse bunuri şi foloase necuvenite de la Dan Tesloianu "drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată".

"Astfel, în perioada respectivă, medicul i-a furnizat inculpatului Eva Emilian, în scopul menţionat mai sus, diverse bunuri, sub forma unor opere de artă, evaluate la suma de 16.900 de euro (constând într-un număr de 13 picturi), sume de bani, sub forma unor pretinse împrumuturi, în cuantum de 3.900 de euro şi foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput de inculpat cu ocazia unei tranzacţii perfectate de martorul denunţător), toate în cuantum de 33.800 euro", au precizat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii mai arată că, în perioada ianuarie- februarie, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Mădălina Eva, procurorul ieşean a obţinut de la Ministerul Culturii- Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, un certificat de export definitiv şi a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii, una dintre aceste picturi fiind cerută şi primită cu titlu de mită.

Potrivit rechizitoriului, în perioada august 2014- iunie 2015, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

Potrivit documentului citat, în perioada noiembrie 2014 - aprilie 2015, Emilian Eva a achiziţionat, de la diverse persoane, 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-ar fi lăsat în custodie spre evaluare la Casa de licitaţie Ara Art din Bucureşti.

Totodată, în perioada ianuarie- februarie 2015, Emilian Eva ar fi postat, prin intermediari, spre vânzare, pe site-ul olx.ro, cu menţiunea "tablouri originale/expertizate", 34 de opere de artă presupus a fi semnate sau executate, de pictori renumiţi.

"În intervalul august 2014 - iunie 2015, inculpatul a achiziţionat sau a dus tratative în vederea achiziţionării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverşi pictori/restauratori şi a valorificat sau a încercat să valorifice un număr de aproximativ 97 de tablouri", se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit anchetatorilor, din analiza declaraţiei de avere pe anul 2015 rezultă că Emilian Eva "a făcut în cuprinsul ei menţiuni necorespunzătoare adevărului care sunt în totală contradicţie cu situaţia de fapt descrisă mai sus".

Conform procurorilor, în vederea realizării operaţiunilor comerciale, Emilian Eva i-a implicat şi pe Ioan Eva, un nepot al acestuia, asistent medical la Spitalul de Boli Infecţionase "Sfânta Parascheva" din Iaşi, şi pe fiica sa, Bianca Mădălina Eva, care nu au recunoscut în faţa anchetatorilor "ajutorul dat inculpatului în tranzacţionarea tablourilor".

Magistraţii anticorupţie au pus sechestru asigurător asupra unui imobil şi a 126 de tablouri ce aparţin lui Emilian Eva.

Dosarul este judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, pe 29 septembrie, suspendarea din funcţie a lui Emilian Eva, ca urmare a trimiterii în judecată.

Emilian Eva, procuror la Parchetul Tribunalului Iaşi, a fost arestat preventiv în 10 iulie, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), la propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Emilian Eva, fost procuror la DNA Iaşi, a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare.

În octombrie 2014, procurorul Emilian Eva a fost sancţionat de CSM cu diminuarea indemnizaţiei cu 20 la sută pe o perioadă de cinci luni, pentru modul în care a anchetat un dosar de corupţie al unor interlopi ieşeni. Prin aceeaşi decizie a fost sancţionat disciplinar şi procurorul Sorin Mihail Călin, care a primit un avertisment.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici