ICCJ: Lăsarea în libertate a lui Costiniu şi Căşuneanu ar potenţa neîncrederea românilor în justiţie

Lăsarea în libertate a unor persoane de anvergura judecătorului Florin Costiniu şi a omului de afaceri Costel Căşuneanu ar potenţa neîncrederea opiniei publice în actul de justiţie, arată judecătorul Corina Jîjîie de la instanţa supremă, în motivarea deciziei de arestare a celor doi.

67 afișări
Imaginea articolului ICCJ: Lăsarea în libertate a lui Costiniu şi Căşuneanu ar potenţa neîncrederea românilor în justiţie

ICCJ: Lăsarea în libertate a lui Costiniu şi Căşuneanu ar potenţa neîncrederea românilor în justiţie (Montaj Foto)

"Înalta Curte constată că inculpaţii Căşuneanu Costel şi Costiniu Florin se constituie în persoane cărora condiţia educaţională, profesională şi materială, poziţia socială le conferă statutul unor repere, unor etaloane pentru ceilalţi membri ai societăţii. Căşuneanu Costel este avocat şi este considerat un om de afaceri important. Costiniu Florin este magistrat la instanţa supremă de stat, şef al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală şi cadru universitar", scrie judecătorul Jîjîie, în motivarea deciziei date de ea în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în urma căreia cei doi au ajuns în arest, alături de cel de-al treilea implicat în această cauză, Marius Locic, şi el un cunoscut om de afaceri.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) mai constată şi faptul că "o carieră profesională şi socială de succes nu poate constitui un motiv de tratament juridic diferenţiat, discriminator", însă afirmă că datele care caracterizează persoana unui inculpat "trebuie în mod cert avute în vedere la aprecierea pericolului concret al acestuia pentru opinia publică".

În acest context, judecătorul Jîjîie afirmă că "tocmai calitatea socială şi profesională a acestor persoane le situează într-o poziţie din care trebuie, într-o ordine socială normală şi legală, să excludă recurgerea la săvârşirea de acte şi fapte de corupţie".

"Faptul ca un important om de afaceri să îşi rezolve problemele judiciare prin recurgerea la coruperea magistraţilor, ca şi îndeplinirea de către un înalt magistrat a actelor de trafic de influenţă pentru a deservi interesele omului de afaceri constituie, în mod cert, împrejurări care tulbură profund şi grav opinia publică, determinând reacţii justificate de insecuritate, frământări, luări de poziţie, atitudini de neîncredere faţă de sistemul judiciar şi corpul judecătoresc. Oricând astfel de fapte, săvârşite la un asemenea nivel, sunt de natură să creeze şi să inducă opiniei publice convingerea că legea se opreşte şi nu are eficienţă în faţa şi faţă de astfel de persoane care, prin statutul lor, ar trebui să asigure încrederea societăţii în modul în care mediul de afaceri şi justiţia funcţionează; cu atât mai mult, lăsarea în libertate a acestor persoane ar potenţa starea de neîncredere a opiniei publice cu privire la modul în care organele judiciare aplică legea şi protejează respectarea valorilor sociale care reglementează buna şi corecta desfăşurare a actului de justiţie", apreciază judecătorul Jîjîie în motivarea deciziei de a-i aresta pentru 29 de zile pe cei doi.

Judecând astfel, magistratul Jîjîie afirmă că lăsarea în libertate a lui Căşuneanu şi Costiniu "prezintă un pericol concret pentru ordinea publică", astfel motivându-şi măsura luată împotriva lor.

"Noţiunea de pericol concret pentru ordinea publică trebuie înţeleasă prin prisma naturii infracţiunilor săvârşite, gravitatea acestora dedusă din obiectul juridic căruia îi aduc atingere, calitatea persoanei, modalitatea în care aceasta a săvârşit pretinsa faptă şi, nu în ultimul rând, consecinţele asupra ordinii de drept", scrie judecătorul Jîjîie, citând din lege şi jurisprudenţa CEDO.

Judecătorul Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile de la instanţa supremă, şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu au fost arestaţi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie emiţând pentru fiecare dintre ei mandate pentru 29 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici