ICCJ nevoită să cheme o ambulanţă în cazul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost nevoită, luni, să cheme o ambulanţă în cazul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, care este diabetic, un episod similar petrecându-se în 16 aprilie 2010, când trebuiau vizionate materiale audio-video în dosarul "Caltaboşul".

569 afișări
Imaginea articolului ICCJ nevoită să cheme o ambulanţă în cazul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan

Ioan Avram Mureşan (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Fostul ministru al Agriculturii a fost dus în sală, iar judecătorii instanţei supreme au dispus să i se scoată imediat cătuşele şi să stea jos pe toată perioada procesului, în timp ce avocata acestuia a cerut efectuarea unei expertize medico-legale pentru certificarea bolilor de care suferă.

Mai mult, avocata lui Mureşan a solicitat ca, luni, continuarea judecătorii procesului să se facă fără clientul său, invocând motive medicale.

Înainte de a fi dus în sala de şedinţă, la ICCJ, lui Avram Mureşan i s-a făcut rău, astfel că a fost solicitată o ambulanţă, pentru pacientul care este diabetic şi a avut o stare de leşin.

În 18 septembrie 2012, Mureşan a părăsit pentru 24 de ore Penitenciarul Gherla, pentru a participa la funeraliile fiului său, Dan, decedat în Kenya.

Avram Mureşan a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri de către judecătorii Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Într-un alt proces, acesta este judecat complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, alături de Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, acuzat de trafic de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Alături de cei doi este inculpat şi omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.

"Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", potrivit DNA.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, fost ministru al Agriculturii, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea.

"În desfăşurarea activităţilor descrise mai sus, inculpatul Mureşan Ioan a jucat rolul de intermediar, având la bază relaţia de prietenie cu inculpatul Remeş Decebal Traian, în condiţiile în care, cei doi au fost şi colegi în Guvernul României în perioada 1997-2000. Întrucât infracţiunea de corupţie a fost reţinută în sarcina lui Remeş Decebal Traian în calitate de membru al Guvernului României, la data de 7 octombrie 2007 s-a solicitat Preşedintelui României, în conformitate cu art.109 alin. 2 din Constituţia României şi art.16 alin.1 şi 2 din Legea nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială, demararea procedurilor legale în vederea urmăririi penale a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ulterior, la data de 16 ianuarie 2008, Preşedintele României a transmis ministrului interimar al Justiţiei cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Decebal Traian Remeş. În baza acestei cereri, în data de 28 ianuarie 2008 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Remeş Decebal Traian pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă", preciza DNA.

Omul de afaceri Gheoghe Ciorbă s-a autodenunţat la DNA după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor pentru că ar fi încercat, prin Mureşan, să-l cumpere pe actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş.

TVR a difuzat, în 10 octombrie 2007, în jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii de la acea dată, Decebal Traian Remeş, cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii.

Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Agriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul naţional de televiziune a difuzat imaginile din înregistrarea video a întâlnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici