ÎCCJ restituie cauţiunea impusă de DNA lui Vlădescu. Fostul ministru avea depuse şi lingouri de aur

Magistraţii ICCJ au decis să restituie sumele şi bunurile depuse cu titlu de cauţiune de fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu şi de Cristian Boureanu în dosarul în care sunt acuzaţi de corupţie.Vlădescu avea o cauţiune de 1 milion de euro, o parte fiind acoperită prin lingouri de aur.

807 afișări
Imaginea articolului ÎCCJ restituie cauţiunea impusă de DNA lui Vlădescu. Fostul ministru avea depuse şi lingouri de aur

ÎCCJ restituie cauţiunea impusă de DNA lui Vlădescu. Fostul ministru avea depuse şi lingouri de aur

„Admite cererile de restituire a cauţiunilor depuse de inculpaţii Boureanu Cristian Alexandru, Mititelu Mihaela şi Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe în vederea luării măsurii preventive a controlului judiciar. Ridică indisponibilizarea instituită cu titlu de cauţiune asupra sumelor de bani, precum şi a bunurilor mobile şi imobile constituite ca garanţii reale. Dispune restituirea cauţiunilor constituite de inculpaţi prin consemnarea de sume de bani la CEC Bank SA şi prin constituire de garanţii reale mobiliare şi imobiliare în conformitate cu ordonanţele procurorului privind luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune date în dosarul nr. 89/P/2017 la data de 03.05.2018”, se arată în minuta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Decizia vine după ce Boureanu şi Vlădescu au contestat măsura. Soluţia este definitivă.

DNA a stabilit, pentru Sebastian Vlădescu, o cauţiune în valoare de 1 milion de euro. În 2018, fostul ministru Vlădescu a pus la dispoziţia procurorilor înscrisuri din care rezultă:

- consemnarea la o unitate bancară, la dispoziţia DNA, a sumelor de 1.000.000 de lei şi 100.000 de euro;
- constituirea unei garanţii reale mobiliare asupra unor lingouri de aur în cantitate totală de 3 kg (evaluate la 109.740,26 euro);
- constituirea unor garanţii reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 488.640 euro;
- constituirea unor garanţii reale mobiliare asupra unor sume de bani aflate în mai multe conturi bancare până la concurenţa valorii cauţiunii stabilite de procurori.

Mihaela Mititelu avea de plătit 1.000.000 euro, iar Cristian Boureanu, fost deputat, cercetat pentru trafic de influenţă - a avut 200.000 euro.

Procurorii DNA au decis trimiterea în judecată, în 15 noiembrie 2019, a dosarului în care fostul ministru al Finanţelor este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. În acest caz, între inculpaţi sunt şi un angajat al Ministerului, un secretar de stat şi politicianul Cristian Boureanu.

Fostul ministru al Finanţelor, Sebastian-Teodor Gheorghe Vlădescu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită şi a unei infracţiuni de trafic de influenţă.

Ceilalţi inculpaţi din dosar sunt: Mircea-Ionuţ Costea, fost angajat în cadrul Ministerului Finanţelor, deţinând o funcţie de conducere într-o bancă de stat la data faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită; de un administrator al unor societăţi comerciale, persoană apropiată de conducerea CNCFR pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, de Constantin Dascălu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor în perioada săvârşirii faptelor, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi de Cristian-Alexandru Boureanu, parlamentar şi vicepreşedinte al unui partid politic aflat la guvernare în perioada săvârşirii faptelor, pentru săvârşirea unei infracţiuni de trafic de influenţă.

„Cauza are ca obiect infracţiuni de corupţie săvârşite în perioada 2005-2017, respectiv plăţi în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora, în legătură cu încheierea şi executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate”, arată DNA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici