ÎCCJ sesizează CSM ca urmare a lezării reputaţiei judecătorilor, în urma acuzaţiilor lui Marian Vanghelie privind participarea unor judecători la discuţii în locuinţa lui Florian Coldea

Adunarea generală a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, sesizarea CSM în vederea stabilirii dacă poziţiile publice exprimate în ultima perioadă la adresa instituţiei şi a judecătorilor ei sunt de natură a afecta independenţa, imparţialitatea sau reputaţia judecătorilor.

90 afișări
Imaginea articolului ÎCCJ sesizează CSM ca urmare a lezării reputaţiei judecătorilor, în urma acuzaţiilor lui Marian Vanghelie privind participarea unor judecători la discuţii în locuinţa lui Florian Coldea

ÎCCJ sesizează CSM ca urmare a lezării reputaţiei judecătorilor, în urma acuzaţiilor lui Marian Vanghelie privind participarea unor judecători la discuţii în locuinţa lui Florian Coldea

Adunarea generală a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dezbătut, luni, unele chestiuni de actualitate privind activitatea instanţei şi poziţiile publice exprimate la adresa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a judecătorilor ei.

În urma dezbaterilor, magistraţii au hotărât să emită o adresă către Consiliul Superior al Magistraturii, "în vederea exercitării atribuţiei prevăzute în art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii atunci când, prin diferite atitudini sau afirmaţii publice, sunt afectate independenţa, imparţialitatea sau reputaţia judecătorilor ori se creează suspiciuni nejustificate cu privire la acestea".

Totodată, instanţa supremă invită instituţiile de presă scrisă şi audiovizuală să dea dovadă de echilibru atunci când preiau şi difuzează informaţii, nesusţinute de probe, cu privire la activitatea instanţelor judecătoreşti şi la conduita judecătorilor.

ÎCCJ a mai decis să formuleze un apel către persoanele şi instituţiile care lansează afirmaţii în spaţiul public, în sensul de a prezenta şi probele care le susţin afirmaţiile.

Precizările vin după ce Marian Vanghelie a declarat, duminică, faptul că în data de 19 iunie mai mulţi judecători de la instanţa supremă s-au întâlnit în casa fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, pentru a se discuta despre unele dosare, inclusiv cel al liderului PSD, Liviu Dragnea.

„Ştiţi unde este casa domnului Coldea? Lângă T14. (...) Pe 19 iunie, au fost prezenţi la domnul Coldea acasă mai mulţi judecători de la Înalta Curte. Eu aştept să mă dea în judecată, pentru că spun foarte multe lucruri şi nimeni nu mă dă în judecată. Înţeleg că mai nou, activează domnul Bulancea (procuror DNA, n.r), care vrea să se afirme, considerând că va fi noul succesor al doamnei Kovesi. Şi dă telefon, e înnebunit, dă telefon la tot felul de judecători pe care îi are agăţaţi şi le spune că ar fi bine ca să le transmită care sunt în dosarele mele să mă judece mai repede, să închidă dosarele şi să mă condamne. Sunt informat că nu este vorba numai de dosarul meu, că dacă era vorba numai de dosarul meu nu mai era nimeni interesat. Ei sunt în continuare foarte interesaţi de foarte multe dosare. Cum a fost dosarul domnului Dragnea, şi cum sunt alte dosare, care vor ajunge la momentul potrivit”, a spus Marian Vanghelie, la Antena3.

Fostul edil a declarat că în locuinţa lui Florian Coldea s-a discutat, în 19 iunie, inclusiv dosarul lui Liviu Dragnea. „Din câte înţeleg, s-au discutat mai multe dosare, inclusiv dosarul domnului Dragnea - din informaţiile mele”, a mai spus Marian Vanghelie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici